latinica  ћирилица
07/11/2017 |  18:19 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Нема истраге против бивше директорице Центра за социјални рад Бањалука

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци донијело је наредбу о неспровођењу истраге против Вере Сладојевић, бивше директорице Центра за социјални рад Бањалука.
Центар за социјални рад - Вера Сладојевић - Фото: РТРС
Центар за социјални рад - Вера СладојевићФото: РТРС

Сладојевићева је због наводних пропуста у раду, а посебно случаја познатијег као "Канада", смијењена са функције директорице Центра. Ријеч је о случају усвојења малољетних Северина и Свјетлане Б.

"Наредба о неспровођењу истраге донесена је по анонимној кривичној пријави за трговину малољетним лицем, злоупотребу службеног положаја или овлаштења и трговину утицајем. Тужилаштво је закључило да не постоје основи сумње да је пријављено лице учинило кривично дјело", навело је Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци.

У појашњењу наредбе о неспровођењу истраге, која је донесена 25. септембра, наводи се да од много прибављених доказа нити један не указује да је Вера Сладојевић у вези са случајем усвојења дјеце захтијевала или примила награду или какву корист за себе или другог. Тужилац је такође утврдио да је намјера свих који су учествовали у поступцима усвојења била да се дјеци помогне.

Наводи се и то да ниједан прибављени доказ не указује на то да је тадашња директорица намјеравала да нанесе штету усвојеној дјеци и другима, као ни да је било каква штета нанесена. Тужилац је закључио да усвојењем није повријеђена ниједна одредба Породичног закона Републике Српске.

Извор: Независне новине