latinica  ћирилица
06/11/2017 |  10:21 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Чај од коре чисти отрове

Чај од храстове коре или жира користи се за детоксикацију организма, лијечење упале грла, отеклих вратних жлијезда и гушавости, а "кафа" од храстовог жира помаже у лијечењу малокрвности, малаксалости, нервозе...
Чај од коре чисти отрове (Фото: Shutterstock) -
Чај од коре чисти отрове (Фото: Shutterstock)

Симбол снаге, дуговјечности и моћи, храст је, такође, и љековито дрво. Захваљујући богатом садржају танина, чај од храстове коре или жира користи се за детоксикацију организма, лијечење упале грла, отеклих вратних жлијезда, промуклости и гушавости, а "кафа" од храстовог жира помаже у лијечењу малокрвности, малаксалости, нервозе, несанице, костобоље и рахитиса. Листови храста у облику облога помажу при зацјељивању рана.

Кора се са танких гранчица или младих грана сакупља у рано прољеће или у јесен, након опадања лишћа, а жир у јесен, када почне да опада са дрвета. Скида се тако што се ножем направе два уздужна реза на растојању од 20 сантиметара. Суши се на сунцу или у сушници на 50 степени. Када се осуши, кора је сребрнкастосиве боје, изнутра тамноцрвена, грубог и влакнастог прелома, без мириса, опорог и горког укуса. Чува се у врећама на сувом мјесту, најдуже пет година.

Припрема чаја: у литар воде ставите кашичицу осушене храстове коре, па кувајте од 5 до 10 минута. Чај пијте са млијеком, без шећера. Користи се за детоксикацију организма, а у случају мамурлука олакшава трежњење. Чај и купка помажу код псоријазе, као и у лијечењу других кожних обољења.

Извор: Новости