latinica  ћирилица
05/11/2017 |  15:52 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Вјежбање демократије у БиХ- ни мање земље, ни више странака (ВИДЕО)

Бирача све мање, странaка све више- усуд је ово БиХ још од почетка вишестраначја, деведесетих година прошлог вијека. Почетком године на евиденцији ЦИК-а било је скоро 150 политичких партија. На крају године биће их и више! Неке су већ формиране, друге, пак у најави! А шта грађанима нуде, осим обећања?
Партије - Фото: РТРС
ПартијеФото: РТРС

Странке, партије, покрети, савези, фронтови- демократски, народни, грађански напредни... "расцвјетало" се политичко тржиште у БиХ! Ни мање земље, ни више странака, рекло би се! Великој Енглеској, још већој Америци - довољне су двије, малој БиХ мало и 149 колико их је ЦИК пребројао почетком ове године! У међувремену никле су нове! Независни блок - покрет за Европу, Народна странка, Изворна Српска, Изворни СДС... И док једни у политичком шаренилу "извиру", други са спискова исправају у виду магле, не остављајући трагове, ни краткорочно! 

- Да није трагично, било би смијешно, заиста. Коначни резултат тога је да се de facto не појављује ништа ново. Једноставно се "муљају" карте на други начин, ако тако могу рећи, да би се онда касније у неким коалиционим споразумима, ако се било шта и било гдје освоји, могла подизати лична цијена - каже аналитичар Жарко Папић.

А "муљање" све интензивније! Сваки већи сукоб мишљења или раскол унутар једне партије доводи до цијепања и оснивања нових, идеолошки мање или више са матрицом, истих. И углавном безпрограмских.

Први вишестраначки послијератни избори одржани 1996. године, окупили су 36 политичких партија, двије коалиције и два независна кандидата. Посљедњи, двије деценије касније, чак 451 политички субјект. У том колориту, сваки надолазећи, "постаје" месија, али само док изборни циклус траје. А чим се заврши, "месијанство" нестане. И обећања у заборав потону.

Транзиција је "чаробна ријеч" за све бх. апсурде. Па и овај! Но транзиција је на измаку, али најезда странака не јењава!

- Једино слободно тржиште које функционише је тржиште политичких странака, из једног простог разлога зато што оно многима нуди материјално благостање. Увијек сам тврдио да се код нас политика, нажалост, схвата као бизнис - каже Вехид Шехић из Коалиције "Под лупом".

Бх. политичким бизнисменима и закони су на услузи, јер је лакше основати странку, него регистровати фирму!Предузетницима је потребно и до три мјесеца за регистрацију. Потребан им је и оснивачки улог! Политичким бизнисменима тек десетак дана. И 500 потписа грађана у Републици Српској. У Федерацији 10 пута мање - само 50. Важно је звати се "лидер", па макар само на папиру. Или у властитој улици, рекли би грађани, одавно навикли на празна обећања! И колико год се трудили, од 149 постојећих партија, једва да могу набојати њих 10. Одговарају да их "има превише, колико и приватних факултета", да "не постоји она права" или пак да их то не интересује, јер се "не баве политиком".

Но политика и политичари, у свом партијском "бизнису", итекако се баве грађанима. За појединце је довољно да гласа само фамилија, па да уз "муљање", компезационе листе или немогуће коалиције виртуелни лидери постану. Изборни цензус од три одсто, први је на удару критичара нарастајућег "друштва странака".

- Најелегантније рјешење би било подизање цензуса. То је врло једноставно и натјерало би на укрупњавање партија - каже Папић.

Овако "уситњено" и све ситније бх. тржиште, за посљедњих 12 година, из различитих буџета "прогутало" је енормних 245 милиона КМ. Само у 2016. за финансирање политичких партија потрошено је 18 милиона. Превише и за бх. "вјежбање" демократије!