latinica  ћирилица
04/11/2017 |  18:44 | Аутор: РТРС

Цријевна флора побољшава терапије против рака

Бактерије које живе у дубинама цријевног система утичу на то да ли ће тумори да се смањују током терапије, наводе француски и амерички истраживачи.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

Двије студије, објављене у часопису Сајенс (Science), повезале су одређене врсте и општу разноликост цријевне флоре са ефективношћу лијекова за имунотерапију.

Стручњаци су описали резултате као фасцинантне и сматрају да су веома обећавајући. Наша тијела су дом милијардама микроорганизама и наш међусобни однос је много сложенији од оног када добијемо инфекције.

Укупна тјелесна флора је укључена у бројне процесе, попут варења, заштите од инфекција и регулисања имуног система.

Обје студије спроведене су на пацијентима који примају имунитерапију, којој је циљ да ојача одбрамбене способности тијела како би се борило против тумора. Терапија није успјешна код свих пацијената, али је код одређеног броја показала изузетно добре резултате, лијечећи чак и канцер у терминалној фази.

Једно од истраживања, урађено у Центру за истраживање рака "Густав Руси" код Париза, обухватало је 249 пацијената са канцерима плућа или бубрега. Резултати су показали да су они који су пили антибиотике, попут оних за зубне инфекције, оштетили своју цријевну флору, а имунотерапија је имала мање учинка.

Једна врста бактерије, Akkermansia muciniphila, налазила се код 69 одсто пацијената који су добро реаговали на терапију. Појачавајући број Akkermansia muciniphila код мишева поспјешило је реакцију на имунотерапију.

У међувремену, у Центру за борбу против рака "Андерсон" на Универзитету "Тексас", 112 пацијената са напредним обликом меланомома подвргнути су имунотерапији, а они који су имали богатију и разноврснију цријевну флору по правилу су боље реаговали.

Извор: РТС