latinica  ћирилица
02/11/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Доручак који поправља расположење

Важно је да вам дан почне позитивно, а стручњаци кажу да ће вам овај доручак то омогућити.

Не постоји дефинитиван "лијек" депресију, већ је то ментално стање које захтијева дуготрајни рад. Они који пате од депресије би свакако требало да се обрате пријатељима и породици, али и да потраже стручну помоћ.

Међутим, постоје и неки мали механизми и процеси који могу мало да побољшају њихово стање. Вјежбање, на примјер, може да помогне људима који пате од депресије, али такође на то стање утиче и храна.

Бројне студије, међу којима и она спроведена у Медицинској школи универзитета "Харвард", показале су да вјежбање и исхрана значајно утичу на наше ментално стање.

Нутриционисткиња Мелиса Брунети, која је специјализовала везу између хране и менталног здравља, каже да често потцјењујемо утицај намирница које уносимо.

- Нутријенти нам требају као енергија за мозак. Ако намирницама не уносимо нутријенте, онда немамо нутријенте који су нам потребни да регулишу шећер у крви, хормоне, неуротрансмитере - тврди она.

Нутриционисткиња каже да су омега-3 масне киселине, витамин Б, аминокиселине и минерали попут цинка и гвожђа веома важни за наше ментално здравље.

Пошто већ знамо да је доручак најважнији оброк, а сада знамо и да намирнице утичу на ментално здравље, Брунети зна који је савршени први оброк за почетак дана.

Доручак који се састоји од тоста, јаја и авокада је најбољи за ментално здравље, сматра нутриционисткиња, а објашњава и зашто.

Јаја садрже доста важних амино-киселина, омега-3 и масних киселина, од којих су све веома важне - наш мозак је 60 одсто маст. Поред тога, авокадо је богат триптофаном, хемикалијом која стимулише серотонин, супстанцу која регулише наше расположење.

Брунетијева наглашава да је регулисање нивоа шећера у крви такође важно за све они који пате од депресије. Јако је важно избјећи осјећај када ниво шећера почне да опада након што смо унијели велику дозу слаткиша.

Наравно, то не значи да мало шећера шкоди. Чоколада, на примјер, садржи триптофан, а не треба занемарити ни тај осјећај задовољства који се јавља када једемо омиљену чоколаду.

У сваком случају, нутриционисткиња напомиње да је храна важна за ментално здравље, али да се не треба ослонити само на то.

Извор: Мондо