latinica  ћирилица
01/11/2017 |  20:10 | Аутор: РТРС

Шта све може пола сата ходања?

Један дански центар за активно здравље објавио је ових дана податке који су обрадовали многе Данце, нарочито оне који нису у најбољим односима са трчањем или машинама за фитнес које захтијевају веће напоре.
Ходање - Фото: Getty Images
ХодањеФото: Getty Images

Ради се о закључку да је ходање у великом броју случајева спас за боље здравље и дужи живот, само пола сата ходања дневно чини велику разлику, а што се дуже хода то су и резултати бољи.

Наравно, темпо у току ходања игра значајну улогу. Иако је било какво ходање боље од сједења испред екрана, стручњаци препоручују пола сата ходања у наизмјеничном темпу. Три минута нормалним кораком, три минута жустрим кораком и резултати неће изостати. Ово жустрије се мисли на ход при којем се мало задишемо. Ходање у интервалима је заправо јако ефикасно и осим кондиције показује резултате у губитку тежине као и у смањењу опасних наслага сала око стомака и око наших унутрашњих органа које се топе приликом хода.

Професорица из Копенхагена Бенте Кларлунд која се бави истраживањем здравља и рекреације има једно правило које каже: Приликом хода губи се тежина у калоријама по километру хода. Ако човјек важе 70 килограма, сагори 70 калорија по километру. Ако особа сваког дана препјешачи пет километара цијели мјесец дана, може изгубити два килограма, а све ово под условом да се након шетње не награђујемо превеликим уносом непотребних калорија.

Резултати оваквог типа активности смањују уједно и ризик од болести које називамо болести животног стила као дијабетес 2 или повишени холестерол који често могу бити посљедица погрешног начина живота и исхране.

Ходање је такође и рекреација која ријетко има повреде као посљедице, ходање помаже стресним особама, а боравак на свјежем зраку даје нам нову енергију и поправља расположење чак и у најтмурнијим данима.