latinica  ћирилица
01/11/2017 |  16:30 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сарадња са Мејо клиником на добробит пацијената и здравствених радника (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић вјерује да ће сарадња у области телемедицине и телеедукације између Универзитетског клиничког центра Српске и америчке Мејо клинике бити настављена на добробит пацијената и здравствених радника.
Клинички центар - Фото: РТРС
Клинички центарФото: РТРС

Богданић је изразио наду и да ће такав вид сарадње примјењивати и између установа у Српској, БиХ и окружењу те да ће се стечено знање представити и ширем региону.

Богданић, који је поводом успјешног спровођења пројекта телемедицине и телеедукације Клинике за интензивну медицину за нехирушке гране УКЦ-а и Мејо клинике присуствовао видео конференцији за новинаре, додао је да здравствени систем има сврху ако успјешно лијечи.

У Клиници за интензивну медицину за нехируршке гране УКЦ-а је од 24. фебруара прошле године организовано скоро 70 електронских визита уз препоруке експерата свјетски познате Мејо клинике, професора Огњена Гајића и Емира Фестића, што је утицало на све сегменте лијечења и рада на овој клиници.

Гајић и Фестић, који су се обратили новинарима путем видео линка, оцијенили су веома успјешном досадашњу сарадњу са колегама у УКЦ-у Републике Српске, те препоручили да се овакви пројекти користе за преношење знања и едукацију.

Према ријечима Гајића, сарадња са колегама у УКЦ-у Републике Српске почела прије десетак година, а резултати су највише користили пацијентима.

Гајић је истакао да је интензивна медицина за нехируршке гране млада грана медицине која је неопходна и да је потребно да има већи приоритет у региону и другим земљама у развоју.

Фестић је рекао да су видео визите најефикаснији начин за размјену знања и најбољи примјер свима у региону како помоћи сличним јединицама и самим тим и пацијентима.

Начелник Клинике за интензивну медицину за нехирушке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић истакао је да су у овој здравственој установи прије двије године приступили пројекту "Чек листа за рано препознавање критично обољелих пацијетата у земљама мањег развоја", те да су након годину дана почеле видео визите.

Ковачевић је додао да је значај пројекта телемедицине и телеедукације вишеструк на здравствени систем Српске.

Замјеник директора УКЦ-а Српске Ненад Стевандић истакао је да ова здравствена установа једина у региону примјењује ову врсту концепта, нагласивши да пацијенти у бањалучкој клиници имају једнак третман као пацијенти најпрестижнијих свјетских клиника.

"Медицина је скупа, многе ствари оптерећују буџете. Ми ово не плаћамо, а то су стотинама хиљада долара вриједе ствари. Бенефит који добијају наши пацијенти и љекари је огроман", нагласио је Стевандић.

УКЦ би реализацијом овог пројекта требало да уштеди око 100 хиљада долара на лијечење и дијагностиковање болести пацијената. У исто вријеме, квалитет услуга би требало да буде бољи.