latinica  ћирилица
01/11/2017 |  09:08 | Аутор: РТРС

Тоалет папир није добро рјешење за брисање, ево и зашто

Постоје два разлога због којих класичан тоалет папир није најбољи избор за брисање ануса, тврде доктори.

Први је то што не успјева да уклони остатке измета у потпуности. Други је опасност од оштећења ткива око ануса и појаве хемероида, уколико се то подручје претјерано често брише. А ту је и повећан ризик од инфекције уринарног система код жена (уколико се женска особа не брише од полног органа према анусу, већ обрнуто).

Много бољи избор представљају влажне марамице или прање интимних дијелова тијела у бидеу послије сваког вршења нужде.

У неким земљама, као што су Јапан, Италија, Шпанија и Грчка, људи имају навику да користе биде након обављања нужде, сматрајући да су вода и сапун ипак најбољи избор. Јапанци масовно користе савремене шоље које имају уграђене уређаје за прскање и сушење.

Да су влажне марамице бољи избор знају неке свјетски познате личности, као што су холивудски глумци Вил Смит и Теренс Хаурд. Они признају да годинама користе влажне марамице за бебе.

"Врло једноставно се може доказати због чега би људи требало да користе влажне беби марамице. Узмите чоколаду, размрљајте је по паркету па покушајте то да обришете сувим папиром. То је разлог да набавите влажне марамице. Сви који користе обичан тоалет папир, не чине себи никакву услугу", рекао је Смит.

Његов колега Теренс Хаурд каже да не вјерује женама које користе тоалет папир.

"Ако користе сув папир, онда не обришу све. Једноставно, не остаје чисто. Дакле, ако уђем у кућу неке жене и видим тоалет папир, објаснићу јој то", рекао је он.

Извор: Б92