latinica  ћирилица
28/10/2017 |  16:37 | Аутор: РТРС

Побиједите жељу за слатким без трунке шећера

Сви знамо шта значи и како изгледа када нам падне шећер, већина је спремна да заустави све активности како би тог часа отишла до фрижидера или продавнице (у зависности ко се гдје у том тренутку нађе) по чоколадицу или неки други слаткиш.
Колач - Фото: Screenshot
КолачФото: Screenshot

Питање је, пак, да ли баш увијек мора тако. Изгледа да не. Жељу за слатким можете да задовољите и уз помоћ намирница које не садрже нимало конзумног шећера.

Тако бар тврде нутриционисти, а на вама је да провјерите. Крените редом. Испробајте свих пет савезника који би требало да вам помогну да се одупријете наредном "паду шећера“.

1. Цимет

Кад вас ухвати жеља за слатким, у обичну кафу додајте кашичицу цимета. Иако овај зачин није сладак, наш мозак га повезује с десертима попут колача и пита, те тако креира илузију слаткоће. Ако баш нисте љубитељ кафе, цимет можете да додате и у овсену кашу или јогурт.

2. Екстракт ваниле

Иако је ријеч о нешто скупљем производу, вјерујте вриједи сваког динара. Јер, кап или двије ове сласне течности трансформисаће укус напитака и хране у непоновљиви гастрономски доживљај.

3. Банане

Кад печете воћни хљеб, мафине или палачинке, пробајте сљедећу ствар: умјесто шећера додајте једну банану. Ово воће с високим постотком фруктозе засладиће ваш десерт и дати му одређену влажност и сочност приде.

4. Карамелизовани лук

И слана јела траже шећер, поготово кад је потребно да уравнотежите киселост соса од парадајза или горчину патлиџана. Зато, кување обавезно започните динстањем црвеног лука, који је природно сладак. Важно је да лук динстате на умјереној температури дуже вријеме, тачније док не добије лијепу смеђу боју.

5. Дашак цитруса

Готово да нема хране коју мало исцјеђеног сока од цитрусног воћа попут поморанџе неће "поправити". Додајте овај слатко-горки сок питама од бобичастог воћа, супама и преливима за салате, а можете и да га користите и за кисељење поврћа.

Извор: Б92