latinica  ћирилица
27/10/2017 |  16:58 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

У Српској нема пријављених случајева малих богиња (ВИДЕО)

Институт Торлак из Београда потврдио је недавно неколико случајева морбила у Србији, а на Космету је проглашена епидемија малих богиња.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

У Српској за сада нема пријављених случајева малих богиња, потврдили су за РТРС у Републичком институту за јавно здравство. Кажу да је посљедњи пут епидемија морбила забиљежена 2014. године.

Највише обољелих било је у Бијељини, више од 1.100, од укупно 4.000. Због појаве обољелих у региону, љекари упозоравају да је једина права заштита вакцинација, која у овој години није на задовољавајућем нивоу од 95 одсто.

Стручњаци упозоравају да ће се епидемија морбила, на Космету, гдје је заражено око 200 особа, а двоје људи умрло, пренијети и на остале земље региона због малог обухвата дјеце вакцинацијом. Да би се постигао колективни имунитет и спријечиле епидемије, требало би да буде вакцинисано преко 95 одсто популације, а тренутно је у Српској тај проценат 60 одсто.

- Према нашим истраживањима и искуствима које имамо у Дому здравља Бијељина, гдје се већ деценијама дјеца вакцинишу овом вакцином, није било чак ни тежих нежељених реакција, а тек не аутизма - каже др Зоран Дакић, специјалиста епидемиолог, начелник хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бијељини.

Педијатри кажу да ставови противника вакцине немају научне подлоге и позивају родитеље да дјецу на вријеме вакцинишу и тиме спријече могуће компликације.

- Морбили, за разлику од других осипних грозница, много чешће показујукомпликације, у смислу појаве запаљења средњег уха, запаљења плућног паринхема-односно пнеумоније, а исто тако могу дати и много озбиљније компликације у смислу запаљења можданог параинхема или запаљења можданих овојница, што значи менингитис или менингоенцефалитис - каже др Стоја Ћускић Кењић, специјалиста педијатар.

С обзиром на све околности, љекари апелују да се при првој појави било каквог осипа, а посебно ако је пропраћен високом температуром, обавезно одмах јавите породичном љекару како би се утврдило о чему је ријеч.