latinica  ћирилица
27/10/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Депресија: Метаморфоза која гаси жељу за новим даном

Колико пута сте устали на лијеву ногу и послије лошег дана рекли да сте депресивни? Погријешили сте...
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

"Једно јутро сам се пробудио и примијетио сам да сам се претворио у бубашвабу. Када Кафка напише тако нешто, онда њега прогласе за великог писца, а када се обичан човјек пробуди и осјети да се претворио у бубашвабу, онда је то клиничка депресија", каже адвокат Драгослав Манић, који већ осам година води битку са овом болешћу.

Депресија је много озбиљнија и погубнија него што многи мисле. Осам година Драгослав се будио без жеље да настави дан.

"Стање душе које производи велики очај и губитак мотивације, социјалну инертност и бесмисао. Једно од најстрашнијих стања је буђење ујутро, осјећај је такве тјескобе и страха и бола у центру организма, просто је запањујуће да човјек може да се усуди да крене."

Професор Тихомир Илић, неуролог и клинички неурофизиолог, каже да се у медицинском смислу депресија сматра дубоко патолошким нерасположењем које се суштински разликује од наших тренутних незадовољстава и задовољстава.

"Данас разумијемо и знамо и врсту биолошке подлоге, шта се мијења у мозгу обољелог. Генерално, такве особе социјално лошије функционишу, губе апетит, мијењају образац сна, што се код неких особа испољава несаницом, а код других прекомјерним повлачењем у сан и спавање."

Посљедњих неколико година третман електростимулацијом спроводи се и код нас и сматра се најуспјешнијим када је у питању депресија.

Извор: Б92, Prva.rs