latinica  ћирилица
27/10/2017 |  08:41 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Најскупљи сат на свијету 17,7 милион долара

Сат глумца Пола Њумена бренда Ролекс Дајтона продат је на аукцији за 17.752.500 америчких долара због чега је постао најскупљи сат икада.
Сат глумца Пола Њумена Ролекс Дајтона продат за 17,7 милион долара - Фото: klix.ba
Сат глумца Пола Њумена Ролекс Дајтона продат за 17,7 милион долараФото: klix.ba

Аукција је одржана у Филипсу у Њујорк Ситију. Иако су многи очекивали да ће овај сат оборити рекорд у цијени, ипак није се могло предвидјети да ће то бити највећа икада исплаћена цијена.

Надметање је трајало свега 12 минута, а било је и заинтересованих који су се за њега борили путем телефона. У аукцији је учествовало више од 400 људи из цијелог свијета.

Чувени холивудски глумац је овај сат добио на поклон од своје супруге, глумице Џоан Вудворд и сматран је "светим гралом" међу колекционарима сатова.

- Многи мисле да је ово најбољи сат на планети - рекао је Џеф Хес, колекционар Ролекс сатова.

Њумен га је увијек носио, а потиче из 1980-их година. Касније га је поклонио је Џејмсу Коxу, бившем момку своје кћерке, 1984. године, који је уз савјет адвоката одлучио да га прода. У вријеме када га је добио на поклон његова цијена је била 200 долара.

До сада најскупљи сат продан на аукцији био је Патек Филип 1518 од нехрђајућег челика, а израђен је само у четири примјерка. Продан је прије годину дана у Филипсу, у Женеви.

Извор: Агенције