latinica  ћирилица
24/10/2017 |  16:11 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

СЗО: ММР вакцина не изазива аутизам

ММР вакцина не изазива аутизам и свако ко инсинуира да постоји таква веза је преварант, поручили су представници Свјетске здравствене организације /СЗО/ на регионалном састанку о имунизацијама који је данас почео у Будви.
ММР Вакцина - Фото: Getty Images
ММР ВакцинаФото: Getty Images

Експерт за програм имунизације СЗО за Европу Роб Батлер каже да је то дискредитована студија једног тврдоглавог научника, који се није бавио праксом 15 година.

"СЗО и партнери урадили су хиљаде студија у Европи, Америци, Великој Британији, на Новом Зеланду, Аустралији и Африци које су показале да не постоји узрочно посљедична веза између ММР вакцине и аутизма", истакао је Батлер.

Он истиче да антивакцинални лоби не сноси одговорност за све случајеве богиња и рубеле које су се десиле због њихових кампања и које су проузорковале епидемије и смртне случајеве.

Батлер наводи да родитељи треба да добију тачну информацију засновану на поузданом извору.

"Наравно, родитељи морају сами да донесу одлуку", рекао је Батлер и додао да родитељи, такође, морају да схвате да дјецу излажу великом ризику уколико их не вакцинишу.

Говорећи у ситуацији у региону, Батлер каже да су на Косову већ евидентирана два смртна случаја од малих богиња, а случајеви оболијевања забиљежени су и у појединим дјеловима Србије.

Регионални састанак о имунизацијама, који ће трајати до четвртка, 26. октобра, организују црногорско Министарство здравља и СЗО.

Извор: Срна