latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:37 | Аутор: РТРС

Кашњење аранжмана са ММФ-ом руши кредитни рејтинг БиХ

Кредитни рејтинг БиХ могао би се додатно погоршати ако ускоро не дође до наставка аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, наведено је у Економском извјештају о напретку који је сачинила Европска комисија за западни Балкан и Турску, у дијелу који се односи на БиХ.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

У извјештају се истиче да је тренутни рејтинг БиХ "Б" са стабилним изгледима, према оцјени Агенције "Стандард и Пур'с", те упозорава да би се то у случају нереализације аранжмана могло погоршати, пишу данашње "Независне новине".

"Даља кашњења у испуњавању услова за исплату наредне транше ММФ-а могла би погоршати процјену агенције за БиХ", наведено је у извјештају.

Извршни директор Удружења економиста "СВОТ" Саша Грабовац сагласан је са оцјеном Европске комисије да би могло доћи до пада рејтинга ако не прође друга транша продуженог аранжмана с ММФ-ом.

"Чак ни критичари аранжмана не поричу да само потписивање гарантује одређену стабилност која посљедично доводи до побољшања кредитног рејтинга", рекао је Грабовац.

У Европској комисији упозоравају и да су три највећа страна кредитора БиХ Свјетска банка, која држи 22 одсто укупног дуга у страној валути, затим Европска инвестициона банка, која има 19 процената, те ММФ са 12 одсто укупног страног јавног дуга БиХ.

Извор: СРНА