latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Конститутивна сједница њемачког Бундестага

У Берлину ће данас бити одржана конститутивна сједница новог сазива Бундестага, доњег дома немачког парламента.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

У новом сазиву први пут биће 92 посланика екстремне деснице, изабраних на изборима 24. септембра. Они ће бити трећа странка по јачини.

Конзервативци канцеларке Ангеле Меркел победили су на изборима али нису освојили већину да сами формирају владу и забиљежили су најгори резултат од 1949. године, због чега ће Меркелова у четвртом мандату бити ослабљена, оцјењује агенција Франс прес.

У парламент улази први пут популистичка странка Алтернатива за Немачку која је на изборима добила 12,6 одсто гласова, што је незапамћени резултат за странку такве врсте у послијератној Њемачкој.

На првој сједници парламента биће изабран и његов нови предсједник, а очекује се да ће Бундестаг водити конзерватица Волфганг Шојбле који ужива велику подршку већине посланика.

Меркелова је успјела да убеди Шојблеа, ветерана њемачке политике, да одустане од функције министра финансија и буде кандидат за предсједника парламента.

У међувремену су у току преговори за формирање нове владе.

Хришћанско-демократска унија њемачке канцеларке и њена савезница Хришћанско-социјална унија преговарају с либералима и са Странком зелених. Аналитичари сматрају да би преговори могли дуго да трају пошто до сада није никада влада таква коалиција.

Извор: Агенције