latinica  ћирилица
24/10/2017 |  08:39 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Седам дана за пријаве на конкурс за субвенције на стамбене кредите

Помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић позвала је све заинтересоване да се пријаве на други Конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у овој години, који истиче за седам дана.
Бранка Малешевић - Фото: СРНА
Бранка МалешевићФото: СРНА

Малешевићева је подсјетила да је ријеч о једној од најпопуларнијих мјера директне помоћи младима коју спроводи Влада Српске, због чега сваке године за овим субвенцијама влада велико интересовање.

"Ове субвенције помажу младима у рјешавању стамбеног питања, које је приоритетно и важно за оснивање и развој здраве породице, али и друштва кроз повећање наталитета и останак младих у Српској. Исплаћивањем субвенција на мјесечном нивоу, уштеда за младе људе на годишњем нивоу износи приближно једну мјесечну рату /кредита/", изјавила је Малешевићева за Срну.

Она је подсјетила да су то, од момента пласирања првих стамбених кредита из средстава Иинвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске, били најповољнији кредити за младе и младе брачне парове за рјешавање њиховог стамбеног питања.

"Каматна стопа се тада кретала до 5,6 одсто, а сада максимална каматна стопа износи 4,6 одсто, с тим да ресорно министарство субвенционише један одсто. Дакле, млади и млади брачни парови, до навршене 35. године, имају могућност да им камата на стамбени кредит, са овим повратом субвенције, износи заправо 2,6 до 3,6 одсто, зависно од бенефициране групе у коју припадају", истакла је Малешевићева.

Она је прецизирала да ће путем конкурса, отвореног до 31. октобра, ресорно министарство субвенционисати један процентни поен каматне стопе /један одсто/ на стамбене кредите које пласирају комерцијалне банке у Српској, а по кредитним линијама ИРБ-а Српске - стамбени кредити од 3. априла 2008. године.

Малешевићева је додала да право пријаве имају лица са закљученим уговором са комерцијалном банком која врши пласман кредитних средстава из кредитних линија ИРБ-а Српске - стамбени кредити, до дана затварања овог конкурса.

"И да су у тренутку закључења уговора са банком о стамбеном кредитирању наведеним кредитним линијама, имала до навршених 35 година живота и да имају мјесто пребивалишта у Српској", објаснила је Малешевићева.

Укупан број додијељених субвенција од 2008. године и почетка реализације овог програма износи 3.039, а закључно са овом годином за ове намјене биће издвојено око 8,5 милиона КМ.

Извор: СРНА