latinica  ћирилица
23/10/2017 |  17:55 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ: За завјесе 31 хиљаду марака, с попустом! (ВИДЕО)

"Капитални пројекти" у згради Предсједништва БиХ и око ње, нису више тротоари.
Завјесе за предсједништво - Фото: РТРС
Завјесе за предсједништвоФото: РТРС

Примат су преузеле завјесе! Без ПДВ-а, коштаће више од 31 хиљаду марака.

Секретаријат Предсједништва БиХ спровео је и јавне набавке, и на основу конкурентског захтјева изабрао понуђача из Тузле.

И све је по закону, у социјално неосјетљивијим бх. институцијама!

А завјесе су тек минорни дио јавних набавки трочланог Предсједништва, у овој години планираних, у износу од два милиона 350 хиљада марака.

Гротескно – у новембру прошле године БиХ је направила "историјски искорак". Уз присуство званичника и позваних новинара испред зграде Предсједништва свечано је отворена "трансверзала". Тачније 300 метара дуг и поплочан тротоар.

И то не било какав! Већ са покретним граничницима који свјетлуцају - и ноћу и дању.

Наступајућег новембра могли бисмо да присуствујемо "инаугурацији"- завјеса. И опет, не било какве, већ са "водилицама, носачима и украсним шпагама".

Квадрат сарајевске "предсједничке стазе славних" коштао је готово као квадрат стана – 1.200 марака.

"Предсједничке завјесе" коштаће укупно 31.110 марака. И то са попустом!

Корачајући "напријед", на једногодишњем путу од предсједничког тротоара до предсједничких завјеса, "богатији" смо за предсједничке аутомобиле, потом лустере вриједне 4.000 марака, ћилиме од 7.000, столове, клима уређаје, ТВ плазме, предсједничке резаче за предсједнички папир, месингане плочице изнад врата.... и наравно предсједничка врата од 13.000 марака.

Када се зброји сва "предсједничка роба" која је купљена или ће бити у овој години – потребе три кабинета веће од милион марака.

"Предсједничке услуге", технолошке, авио и ине, још и скупље – 1.300.000 марака.

- То нам само говори колико су политичари изгубили додир са грађанима, са стварношћу. У Предсједништво не можемо ставити крпе на прозоре али ако је лоша социјална ситуација онда се купе завјесе које и лијепо изгледају али исто тако нису прексупе, каже аналитичарка Ивана Марић.

Бх. институције на прескупо су баждарене. На грађане се не осврћу! И до посљедњег пфенига циједе одавно исцијеђену нам, заједничку касу.

И како рече један грађанин, "док обичан народ нарочито пензионери и млади кукају и одлазе на све стране, ови троше као у Њемачкој."

Но, путеви којима млади одлазе, па и у Њемачку, нису поплочани предсједничком орнаментиком. Нису ни двосмјерни. И њима се не корача у скупоцјеним, улаштеним ципелама!

Они који остају – утјеху могу да потраже у 300 метара дугој "трансверзали".

И неколицини сличних – прије него што се упуте на бирое, до јавних кухиња, или контејнера.