latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:59 | Аутор: РТРС

Откривена четири лица у илегалном преласку границе БиХ

Припадници Граничне полиције БиХ данас су открили четворо миграната у илегалном преласку границе БиХ.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Из Граничне полиције је саопштено да су двојица држављана Либије, који су из БиХ покушали да уђу у Хрватску, откривена у близини Међународног граничног прелаза Изачић.

Илегални мигранти предати припадницима Службе за послове са странцима БиХ.

Припадници Јединице граничне полиције Зворник и Управе за индиректно опорезивање БиХ открили су данас двојицу илегалних миграната приликом уласка у БиХ на Међународном граничном прелазу Каракај у теретном моторном возилу молдавских регистарских таблица.

Службеници су скинувши неоштећену царинску пломбу стављену у Румунији, у камиону којим се превозило вино из Молдавије у БиХ пронашли скривене држављане Авганистана.

Илегални мигранти, од којих је један малољетник, предати су припадницима Службе за послове са странцима.

Због регистровања већег броја случајева кориштења товарног простора теретних моторних возила за кријумчарење миграната, Гранична полиција БиХ увела је привремену мјеру појачане контроле и обавезног прегледа свих теретних моторних возила која у БиХ улазе из Србије и Црне Горе.

У илегалном преласку границе БиХ у првих девет мјесеци ове године откривена су 382 странца.

У односу на исти период 2016. године повећан је број покушаја илегалних прелазака држављана земаља високог миграционог ризика који покушавају да користе територију БиХ као транзитно подручје за одлазак у земље ЕУ.

Највећи број откривених илегалних миграната су држављани Авганистана-72, Пакистана 65, Турске 40, Сирије 39 и Алжира 38, а откривено је и 28 лица са подручја /самопроглашеног/ Косова.

Илегалне мигранте најчешће су откривали припадници јединица Требиње, Вишеград, Бијељина и Изачић.

Извор: СРНА