latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:53 | Аутор: РТРС

Салиховић незадовољан, чека одлуку Уставног суда

Бивши главни тужилац БиХ Горан Салиховић уложио је апелацију Уставном суду због, како је навео, неправилности у одлукама првостепене и другостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета, према којима би требало да буде смијењен са функције главног тужиоца.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Салиховић је навео да се одлука Уставног суда очекује у сриједу, 25. октобра, а ову информацију потврдио је и Салиховићев бранилац Рифат Коњић, преноси Бирн. 
 
Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а потврдила је одлуку према којој би Салиховић требало да буде смијењен са функције главног тужиоца и да остане тужилац Тужилаштва БиХ.

Салиховић каже да је од Уставног суда тражио заштиту због застаријевања поступка, али и јер му "у току дисциплинског поступка није дата тужба, ускраћено му је право на извођење доказа, поступак није био јаван, дисциплински тужилац није имао легитимитет да води поступак, а нису поштоване ни препоруке Европске комисије да се мора тачно одредити који му се прекршај или кривично дјело ставља на терет".

"Надам се одлуци Уставног суда и да то може бити прекретница за цијело правосуђе да станемо на ноге и да кренемо поново", навео је Салиховић.

Горан Салиховић суспендован је у септембру прошле године када је против њега покренут дисциплински поступак. Упоредо је против њега покренута и кривична истрага у Тужилаштву БиХ која је још у току.

Извор: СРНА