latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Институције и изабрани званичници одговорни за изборе

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк нагласио је данас у Сарајеву одговорност свих институција у БиХ и изабраних званичника да обезбиједе да избори наредне године буду одржани несметано и да након њих институције буду правовремено формиране.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

Вигемарк је, у разговору са предсједавајућом Представничког дома парламента БиХ Борјаном Кришто, предсједавајућим Дома народа Баришом Чолаком, шефом Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Николом Ловриновићем и шефом Клуба хрватског народа у Дому народа Љиљаном Зовко, позвао све политичке актере у БиХ да се обавежу на разговор о могућим измјенама Изборног закона БиХ у духу дијалога и консензуса.

Он је напоменуо да сваки приједлог мора поштивати судске одлуке и владавину права и приближити земљу стандардима ЕУ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

"Даља побољшања у спровођењу избора, наведена у препорукама Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права, потребна су да би била обезбијеђена транспарентност избора и повјерење у изборни процес", нагласио је Вигемарк.

Он је истакао потребу да БиХ финализује реформу система јавног емитовања, укључујући и обезбјеђивање финансирања јавних емитера.

Вигемарк је поручио да ће ЕУ наставити да подржава конструктивне напоре у превазилажењу разлика и постизању напретка на путу према ЕУ.

Извор: СРНА