latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Бањалука прва у Српској добила сертификат о енергетској ефикасности

Град Бањалука представио је данас сертификат о енергетској ефикасности, који је ова локална заједница као прва у Српској добила од Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Начелник градског Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао током манифестације "Енергетски дани", да је Бањалука сертификат добила на основу енергетског прегледа зграде Градске управе, којим је утврђен начин кориштења енергије, те системи и мјеста на којима су велики губици енергије, саопштено је из Градске управе.

- На основу утврђених губитака, предложене су мјере за рационалније кориштење енергије, повећање енергетске ефикасности, али и побољшање нивоа комфора у самом објекту - рекао је Билчар.

Он је истакао како је Градска управа жељела да буде примјер како својим грађанима тако и оним изван Бањалуке.

Данас је сертификат постављен на свим улазима у зграду Градске управе.

Поводом манифестације "Енергетски дани", град је у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација организовао и едукативну радионицу у Основној школи "Иво Андрић".

Дјеци је на креативан и забаван начин, професор Атом, којег глуми Душко Мазалица, указао на значај о енергетској ефикасности, која доприноси унапређењу квалитета живота уз остварење енергетских уштеда и смањењу негативног утицаја на животну средину.

- Ове године, циљна група били су нам ученици основних школа, јер су управо они најотворенији према прихватању нових идеја, технологија, али и квалитетнијег и здравијег начина живота. Надамо се да ће енергетска ефикасност постати дио живота будућих генерација - навео је Билчар.

Он је подсјетио да су прошлогодишњи "Енергетски дани" одржани у децембру у бањалучким вртићима.

Послије радионице, дјеци су подијељење мајице са логом енергетских дана, бојанке "Еко зеко, бојице", као и мемори игре са илустрацијама у вези са појмом енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Градска управа урадила је и кратке брошуре и промотивне материјале за грађане у вези са законском регулативом из области енергетске ефикасности, али и савјете за уштеду и повећање енергетске ефикасности у домаћинству који се могу преузети испред пријемне канцеларије, те у електронској верзији на званичној интернет страници града.

"Енергетски дани" су резултат споразума градоначелника, који је град Бањалука потписао 2010. године и један су од начина којим се жели скренути пажња на значај енергетске ефикасности у зградама, индустрији и транспорту да се ојача свијест грађана о одрживој енергији и енергетској ефикасности, али и заштити животне средине.

Извор: СРНА