latinica  ћирилица
23/10/2017 |  15:55 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Приједор: Комунална полиција против нелегално постављених свијетлећих реклама (ВИДЕО)

Приједорска Комунална полиција интензивно ради на евидентирању нелегално постављених свијетлећих реклама на угоститељским и предузетничким радњама у овом граду.
Приједор - свијетлеће рекламе - Фото: РТРС
Приједор - свијетлеће рекламеФото: РТРС

Износ комуналне таксе обрачунава се према површини коју реклама заузима, и плаћа на годишњем нивоу.

Цијена квадратног метра рекламног простора, у зависности од градске зоне у којој се реклама налази, кошта од 20 до 80 марака.

Међутим, акције које је приједорска комунална полиција проводила током прошле и ове године, показале су да већина приједорских привредника није легализовала рекламе на објектима, нити је плаћала ову накнаду.

Као разлог наводе велике цијене и компликовану процедуру за легализацију.

Стојан Мандић један је од оних који су легализовали рекламу на улазу у своју радњу. Према његовим ријечима, тај процес изискује много времена али и новца.

- Документација за постављање је доста скупа, премда годишње плаћање рекламе није скупо, јер ово није прва градска зона, наводи Мандић.

Управо цијена и компликована процедура, главни су разлози због којих је свијетлеће рекламе на својим објектима легализовао тек мали број Приједорчана.

- Потребни су УТ-услови, статика, струја, разне таксе, нагомила се тога, док свако свој дио одради, цијена за једну свијетлећу рекламу изађе 500-600 марака, и гомила папира, објашњава Горан Дакић, власник ресторана.

Ипак, законске процедуре морају да се поштују, јер у супротном пријете скупе новчане казне – упозоравају из приједорске Комуналне полиције.

Акција сузбијања нелегално постављених реклама трајаће до даљњег.

- Комунална полиција када евидентира такву рекламу која нема одобрење, тада издаје рјешење да се прибави документација, да се та реклама легализује или да се уклони. Уколико се не поступи по наређењу комуналне полиције, тада идемо на подношење пријаве, каже Дарко Аврамов, шеф Одсјека комуналне полиције Приједор.

Комунална полиција ових дана активно ради и на сузбијању нелегалног рекламирања поред путева, односно на уклањању илегално постављених билборда који директно утичу на безбједност саобраћаја.