latinica  ћирилица
23/10/2017 |  15:48 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Дервента: Изградња социјално-геријатријске установе за избјегле и расељене (ВИДЕО)

Изградња социјално- геријатријске установе у Дервенти за смјештај избјеглих и расељених лица одвија се планираном динамиком.
Станови за избјегле - Фото: РТРС
Станови за избјеглеФото: РТРС

Завршетком објекта овдје би требало да буду смјештена лица из регије након затварања колективних центара и алтернативних смјештаја.

На мјесту гдје је некада била стара болница велико је градилиште. За који мјесец биће завршена зграда Геронтолошког центра, а буду ли временске прилике дозвољавале већ у марту, а најдаље у мају , може се очекивати и почетак рада установе.

- Сада улазимо у фазу завршетка грађевинских унутрашњих радова. Кров је постављен, затим слиједи опремање објекта, набавка и то је то-почињемо са радом, каже Ђурђа Ддиг Петровић, директорка ЈУ "Геронтолошки центар" Дервента.

Геријатријски центар вриједан је око три милиона марака, дио је пројекта ЦЕБ 2 затварања колективних центара и алтернативних смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења.

Ријеч је о кредитним средствима које враћа Влада Српске.

- Ово је капацитет 100 корисника геријатрије и то најтежи случајеви, што би требало да ријеши питање читаве регије од Новог Града до Добоја, Мислим да ће то бити једна савремена институција, истакао је Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица.

Синиша Јефтић, замјеник начелника општине Дервента, навео је да је локална заједница у самом старту оснивања ове установе инвестирала око 2,3 милиона евра, те да је, што се тиче динамике и свих актера у пројекту, локална заједница задовољна.

Како ће објекат бити коришћен и ко ће га одржавати требало би да регулише Закон о социјалном становању, који је у припреми.