latinica  ћирилица
23/10/2017 |  13:08 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Наступ Српске на Сајму књиге изузетно важан

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је на отварању наступа Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду да је од изузетне важности за Српску, јер ће на сајму бити представљена најважнија издања и имена која су задужила српску нацију и културу.
Малешевић на отварању наступа Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду - Фото: СРНА
Малешевић на отварању наступа Српске на 62. Међународном сајму књига у БеоградуФото: СРНА

- Радује ме што ће и ове године бити представљена најзначајнија издања из Српске и све оно што је изњедрила савремена књижевна сцена и сљедбеници Кочића, Ћопића и других стваралаца који су дали допринос очувању српског писма и језика - рекао је Малешевић.

Према његовим ријечима, посебно је значајно што је овогодишњи наступ посвећен 250 година од рођења Филипа Вишњића и да је слоган наступа "Те гледајте шта вам књиге кажу" вишеструко значајан и позива на повратак истинским вриједностима.

Као посебно значајно истакао је што ће се београдској публици непосредно након отварања наступа представити први том Енциклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске која је од непроцјењивог значаја за културу и традицију језика и писма српског народа.

Он је овом приликом посебно захвалио АНУРС и Представништву Републике Српске у Београду за допринос организацији наступа Српске на Међународном сајму књига.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истакао је да Српска већ девету годину заредом организује наступ на овом сајму и да тиме доприноси јединству, саборности и будућности српског народа.

Нагласио је да овог наступа не би било без подршке Владе Републике Српске и додао да ће у наредним сајамским данима Српска имати 43 промоције, представити 67 књига, шест часописа и два зборника.

У четвртак, 26. октобра, биће одржано традиционално дружење књижевника који стварају на српском језику.

Извор: СРНА