latinica  ћирилица
23/10/2017 |  09:40 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије: Вјеронауку вратити у школе

Власт у Црној Гори не дозвољава повратак вјеронауке у школе, јер покушава да гради будућност Црне Горе и њеног народа на богоубилачком и братоубилачком безбожништву, рекао је митрополит црногорско- приморски Амфилохије.
Цетиње: Пертовдански сабор - Амфилохије - Фото: СРНА
Цетиње: Пертовдански сабор - АмфилохијеФото: СРНА


"Боли ме то, та отуђеност Црне Горе и овог народа од самог себе. Али, ја се у Бога надам, даће Бог да се вјеронаука врати у наше школе, а Црна Гора самој себи", истакао је владика Амфилохије.

Он је на промоцији књиге Обрена Јовановића "Православна вјеронаука у основним школама у Црној Гори од 1834. до 1918. године", која је одржана у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, рекао да се данашњи модерни тип школе, за разлику од типа школе из времена којим се бави књига, појавио на Западу од времена француске револуције.

"То је такозвана секуларна школа, која се назива и лаичком школом. Међутим, сам израз `лаичка школа` указује на притајени сукоб између Римокатоличке и западних цркава и школе, па је као такав пренесен и овдје код нас, иако је однос између Цркве и просвјете код нас био другачији", рекао је он.

Митрополит Амфилохије је додао да секуларна школа траје више од 200 година.

"И сад ви упоредите двјеста година - то је јуче било - и хиљаде година. Свеукупна просвјета и образовање људскога рода и народа хиљадама година су били утемељени на вјери", нагласио је митрополит Амфилохије.

Извор: Срна