latinica  ћирилица
22/10/2017 |  16:29 ⇒ 23/10/2017 | 08:09 | Аутор: РТРС

Српска листа слави: "Други круг, али за четири године"

Српска листа прогласила је побједу на локалним изборима у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији.
Гласање на Косову - Фото: Novosti.rs
Гласање на КосовуФото: Novosti.rs

На Косову и Метохији одржани су локални избори, а Централна изборна комисија је објавила да је излазност била око 44 одсто. Гласало се од 07.00, до 19.00 часова, а право гласа имало је 1.890.952 грађана.

Лидер Српске листе и кандидат за градоначелника сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић, према информацијама из Изборног штаба те листе, однио је побједу на данашњим локалним изборима.

Ракић, како је речено, према актуелним прелиминарним резултатима убједљиво побиједио у трци за градоначелника сјеверне Косовске Митровице.

"Биће другог круга, али за четири године“, рекао је Ракић.

Српска листа побједу на локалним изборима слави уз трубаче, ватромет и шампањац.

Побједу Ракића прогласио је изборни штаб Српске листе, али и посланик те листе у косовском парламенту Игор Симић.

Симић је за РТВ Пинк рекао да је Ракић освојио 80 одсто гласова у Сјеверној Митровици, као и да је Српска листа побиједила у свих десет општина са српском већином, преноси КоССев.

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је им је побједу.

Вучић се јавио телефоном у Изборни штаб Српске листе у Косовској Митровици и честитао им побједу, а слушали су га преко спикерфона присталице и окупљени грађани.

Одзив у северној Косовској Митровици био је 37,94 одсто, односно 8.269 од 21.797 уписаних гласача.

У општинама са већински српским становништвом највиши проценат био је у Клокоту гдје је изашло 61,92 одсто уписаних, док је у Партешу била 56,46, Лепосавићу 47,27, Штрпцу 55,71 одсто од уписаних.

На сјеверу КиМ у Зубином Потоку излазност је била 47,28 одсто, а у Звечану 46,24 одсто од уписаних гласача.

У Грачаници, на централном КиМ излазност је износила 40,08, Ранилугу 55,16 и у Новом Брду 55,70 одсто – показују подаци на сајту ЦИК-а.

Иначе у Приштини, гдје је уписано највише бирача, 188.341, изашло је 47,01 односно 76.412 бирача.

Највиша излазност била је у Мамуши, која је већински насељена Албанцима, гдје је изашло 65,29 одсто од уписаних, односно 2.569 од 3.935 уписаних.

Најнижи проценат изашлих на локалне изборе био је у Србици, такође са већински албанским живљем, гдје је од 54.970 уписаних на гласачка мјеста изашло свега 16.072 што значи 31,66 одсто од оних који су имали право гласа.

Полиција Косова саопштила је да су са безбједносног аспекта данашњи избори прошли мирно и без озбиљнијих инцидената који би утицали на ток изборног процеса.

"Полиција Косова је успјешно остварила оперативни план који је имао за циљ обезбјеђивање безбедности и одржавања реда, мира и јавне безбједности у земљи пре, током и послије процеса избора на цијелој територији Косова", каже се у саопштењу подијељеном медијима.

На основу званичних обавјештења евидентирани су неки случајеви који су захваљујући стручном и хитном реаговању успјешно ријешени од стране Полиције Косова и Државног тужилаштва и као примјери се наводи да је на цијелој територији Косова евидентирано неколико кривичних случајева, као и 14 мањих инцидената.

"Вриједи посебно истаћи да је полиција Косова, односно Гранична полиција данас око 12 часова на уласку у Републику Косово на прелазу Јариње зауставила ради контроле путнички аутобус са регистарским таблицама КГ у којем су пронађена сумњива експлозивна средства и након провјере је утврђено да се ради о двије ручне бомбе и два електрична детонатора који су контролисано уклоњени од стране одговарајућих јединица", каже се у полицијском саопштењу.

По налогу тужиоца, у вези са овим случајем притворено је пет особа.

Централна изборна комисија је навела у једном од дневних извјештаја да уочени инциденти нису угрозили регуларност изборног процеса.

Извор: Б92