latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:58 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Баљци: Три споменика за страдале у три рата (ВИДЕО)

Мјештани Баљака, највећег села у општини Билећа, на јединствен начин одужили су се свим жртвама ратова из овог краја. Изградили су три споменика својим прецима, кћерима и синовима који су страдали од 1912. па све до одбрамбено-отаџбинског рата, без обзира којој војсци су припадали и на који начин су изгубили живот.
Билећа - Три споменика - Фото: РТРС
Билећа - Три споменикаФото: РТРС

Порука опомене, братске љубави и слоге упућена је данас са Баљака. Сложно и искључиво властитим новцем мјештани су подигли три споменика: жртвама војних сукоба и ропства из Првог свјетског рата и погинулим борцима у посљедњем, одбрамбено-отаџбинском рату.

Јединствен на овом подручју, а вјероватно и шире је споменик жртвама из Другог свјетског рата - заједнички и за партизане и за четнике. Кажу Баљчани, ни тада, а ни сада се нису међусобно сукобљавали, па су добили и заједнички споменик.

"Ово су споменици сјећања и опмене, посебно за данашње младе генерације какви требају и какви не требају бити. Ако буду јединствени, као што смо ми били у посљедњем отаџбинском рату, спасиће се територија и народ, а пуно мање ће страдати народа него што их је страдало у Другом свјетском рату", истиче Веселин Вујовић, члан Одбора за изградњу спомен обиљежја.

Дванаест Баљчана дало је свој живот за Републику Српску. Чланови њихових породица са тугом, али и поносом данас су били код спомен-обиљежја.

"Постојала је велика жеља и воља да се на неки начин одужимо овим херојима, не само из посљедњег рата, него и из претходна два велика свјетска. Ја сам лично поносан на све ове људе који су дали допринос  стварању Српске", рекао је Никола Бајовић, син погинулог борца Војске РС.

Сваки од ова три споменика носи снажну поруку и за потомке жртава и за све остале. Више од 130 имена исписано је на њима.

"Порука јединства је порука коју треба стално да имамо на уму, шта можемо кад смо сложни и како страдамо када смо несложни. Овај трећи споменик за страдале у посљедњем рату управо говори да треба да будемо јединствени и шта нам је циљ", истакао је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Данас на Баљацима живи око 400 становника, и ово је највеће село у билећком крају. Једно је од ријетких које се не расељава, а кажу мјештани, ако ускоро добију водовод , надају се да ће тако и остати.