latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:56 ⇒ 23/10/2017 | 08:03 | Аутор: РТРС

Обиљежно 75 година од усташког покоља српских цивила у Паланчишту (ВИДЕО)

Прошло је 75 година од усташког покоља у селу Паланчиште код Приједора. Припадници фашистичке НДХ-а, без испаљеног метка, на најсвирепији начин 21. и 22. октобра побили су око 400 српских цивила од којих је половина дјеце. Из Паланчишта је поручено да се геноцид, несагледивих размјера над Србима у Другом свјетском рату, не смије заборавити.
Паланчиште - Фото: РТРС
ПаланчиштеФото: РТРС

Од 1941. до 1945. године у овом поткозарском селу убијена је половина становништва. На најсуровији начин, без испаљеног метка, убијане су цијеле породице.

Паланчиште је у Другом свјетском рату изгубило 48 одсто становништва. Убијено је око 400 циивила од којих је половина дјеце.

Вељко Родић, предсједник Градског одбора СУБНОР-а Приједор, истиче да су усташе прва два дана сакупљали народ, заробљавали и доводили у засеок Вучковиће, поток Салиновац и још на неколико мјеста, а онда су 21. и 22. октобра ивршили покољ.

Свједочења о монструозним злочинима морају се преносити на покољења, да се не забораве, али и не понове, поручено је из Паланчишта.

Замјеник градоначелика Приједора Александар Миљуш, истакао је да локална власт подржава ове активности и да води рачуна о његовању традиције антифашизма, те сјећања на невино страдале Србе из Поткозарја.

На спомен-обиљежје на Похоринама вијенце су положили представници СУБНОР-а, Борачке, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор и представници Градске управе.