latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:39 ⇒ 23/10/2017 | 11:43 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ово што ради опозиција на граници је циркуса и лакрдије (ВИДЕО)

Република Српска функционише и у политичком смислу је стабилна, а њене институције раде свој посао упркос очигледним опструкцијама и разним сценаријима. Задатак институција је да дјелују у функцији грађана и осуђујем понашање опозиције јер настоје да блокирају рад тих институција, поручила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Ово што ради опозиција на граници је циркуса и лакрдије и многи грађани управо су тако прокоментарисали њихово понашање у парламенту. Нису их, кажу, бирали да звижде у парламенту, већ да утичу на доношење прописа и закона у интересу свих грађана Српске, поручује Цвијановићева. Апсурд је, додаје, у томе што су они само напола опозиција, јер учествују у власти на нивоу БиХ.

"Тамо има озбиљних људи са озбиљним каријерама и тешко ми је замислити да се они могу вратити својим кућама и породицама, а да их баш нимало није стид због тога што су узели пиштаљку и нису знали ништа друго да раде него да тамо звижде", додала је Цвијановићева. 

Она је рекла да се могло видјети да су неки у томе уживали, али и да је некима, који су нешто постигли у животу, било неугодно. 

БиХ је, каже Цвијановићева, добила изузетно повољне услове и најбољи испреговарани аранжман са ММФ-ом у односу на регион, али је тај аранжман опозиција на нивоу БиХ блокирала. Треба, истиче, узети у обзир да смо због тих блокада остали ускраћени за 150 милиона марака од ММФ-а, 80 милиона марака средстава ЕБРД-а и око 160 милиона марака по основу пројеката Свјетске банке.

"Ту су и програми Свјетске банке који су, такође, због блокаде коју су на нивоу БиХ проводиле и проводе СДС, ПДП и НДП са партнерима из Федерације БиХ, остали на чекању, као и ратификација веома важних програма подршке запошљавању кроз које би се рефундирали трошкови за уплаћене порезе и доприносе послодавцима за свако ново запошљавање", нагласила је премијерка. 

Цвијановићева оцјењује да је опозиција одлучила да фокус проблема пребаци у Републику Српску, иако је она апсолутно функционална. 

"Зар није добра вијест да се аграрни буџет редовно извршава и да смо оперативном учинили одлуку да се за јесењу сјетву да подршка од још пет милиона КМ? Зар није добра вијест да ће на располагању бити пет милиона КМ за системе за наводњавање. Зар није сјајна вијест да Влада уопште није потрошила средства, односно неких 60 милиона КМ, од руског клириншког дуга", упитала је Цвијановићева.

ПДП, СДС и НДП са већим дијелом СДА циљано раде на томе да се осујете интереси Републике Српске и да се умањи њен капацитет, али, упркос свему томе, успјели смо да биљежимо резултате, поручила је Цвијановићева.

Оно што је битно, додала је, јесте да их опозиција неће осујетити у раду и да у парламенту Српске постоји већина састављена од посланика који желе да раде и траже за Српску потребана рјешења.