latinica  ћирилица
22/10/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Курц: Да преговори о новој влади не трају дуже од 60 дана

Мандатар за састав нове аустријске владе Себастијан Курц изразио је жељу да преговори о формирању нових власти не трају дуже од два мјесеца.
Себастијан Курц (фото:cdm.me) -
Себастијан Курц (фото:cdm.me)

Аустријски предсједник Александер фан дер Белен дао је крајем седмице мандат Курцу чија је Народна партија /ОВП/ освојила 31,5 одсто гласова на изборима прије седам дана.

"Аустријанци очекују да ће брзо бити оформљена јака и стабилна влада која ће радити. То значи да преговори треба да буду окончани за мање од 60 дана", рекао је Курц аустријском дневнику "Кронен цајтунг".

Да би формирао коалициону владу Курцу су потребне само двије аустријске партије које су прешке цензус Социјалдемократе /СПО/ и Слободарска партија /ФПО/.

Курц тренутно одржава прелиминарну рунду разговора са лидерима свих парламентарних странака.

У интервјуу за таблоид "Остерајх" Курц је истакао да његова партија има заједнички став са ФПО и да је већ имао конструктивне разговоре са лидером те партије Ханц-Кристијан Штрахеом.

"У разговору са Штрахеом стекао сам утисак да посједује снажну вољу да донесе промјене и креативни замах, али данас ћу завршити разговоре а потом ће услиједити преговори око коалиције са партнером", додаје мандатар за састав нове аустријске владе.

Извор: СРНА