latinica  ћирилица
22/10/2017 |  10:15 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Порука да је европска перспектива на "дугом штапу"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да се приједлогом Европске комисије да убудуће за улазак у ЕУ грађани западног Балкана морају имати одобрење надлежних служби ЕУ шаље порука да је европска перспектива овог простора на "дугом штапу".
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Уводити додатне процедуре за земље од којих већина има статус кандидата за чланство значи или да су оне од чланства даље него што се жели признати или да су безбједносно ризичне више него што се о томе говори, или и једно и друго. У сваком случају, то је из нашег угла гледања лоша порука", рекла је Цвијановићева Срни на питање да прокоментарише поменути приједлог Европске комисије.

Међутим, истиче Цвијановићева, ако ће то помоћи побољшању опште безбједности у Европи, онда такву одлуку не треба драматизовати, поготово кад се сјетимо контрола које су уведене у јеку мигрантске кризе и између самих чланица ЕУ.

"На то треба рационално гледати. Да ће то изазвати додатна оптерећења за наше грађане и привреду, то је јасно, и ако ће представљати само пуко додатно администрирање онда је проблематично. Али, ако ће се тиме лакше одговорити на безбједносне изазове, онда се то мора разумјети. У сваком случају одговор нам треба дати ЕУ", закључила је Цвијановићева.

Извор: СРНА