latinica  ћирилица
22/10/2017 |  09:27 | Аутор: РТРС

Картер изразио жељу за одлазак у Пјонгјанг

Бивши амерички предсједник Џими Картер /93/ изразио је данас жељу да у име администрације садашњег предсједника Доналда Трампа оде у Сјеверну Кореју како би помогао у смиривању тензија, пишу амерички медији.
Џими Картер (© AP Photo/ Phil Skinner) -
Џими Картер (© AP Photo/ Phil Skinner)

Картер је позитивно одговорио на питање новинара америчког дневника "Њујорк тајмс" да ли је вријеме за нову дипломатску мисију и да ли би то учинио за предсједника Трампа.

Картер је демократа и био је предсједник од 1977. до 1981. године и истиче да је о теми одласка на Корејско полуострво разговарао и са савјетником за националну безбједност Херберту Мекмастеру, али да је до сада добијао негативне одговоре.

"Рекао сам да сам доступан уколико ме затребају", каже Картер, наводећи да и њега помало плаши вербални рат између Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Картер је сјевернокорејског лидера описао као "непредвидивог" и изразио је забринутост да би, уколико би Ким Џонг Ун помислио да ће Трамп дјеловати против њега, могао да учини нешто превентивно.

"Мислим да он сада посједује напредно нуклеарно наоружање које може да уништи Корејско полуострво и Јапан, те неке наше територије у Пацифику, можда чак и копнени дио", напомиње Картер.

Амерички дневник подсјећа да је Картер средином деведесетих година прошлог вијека отпутовао у Пјонгјанг и да је постигао договор са дедом садашњег сјевернокорејског лидера Ким Ил Сунгом.

Извор: СРНА