latinica  ћирилица
21/10/2017 |  18:53 | Аутор: РТРС

ВМРО-ДМНЕ ће тражити референдум о договору са Бугарском

Македонска странка ВМРО-ДПМНЕ поднијеће приједлог Собрању за расписивање референдума на коме би се грађани изјаснили о договору о добросусједским односима са Бугарском прије његове ратификације.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

Извршни одбор највеће опозиционе странке у Македонији сматра да треба да се чује мишљење грађана.

Члан Извршног одбора странке Златко Перински изјавио је да је владајући СДСМ у потпуности нетранспарентно и на брзину прогурао договор без омогућавања јавне дебате, чиме су македонски грађани стављени у неповољни положај у односу на грађане Бугарске, чија је стручна јавност била упозната са садржином документа, саопштено је из ВМРО-ДПМНЕ.

Премијери Македоније Зоран Заев и Бугарске Бојко Борисов 1. августа постписали су договор о добросусједској сарадњи.

Споразумом је предвиђена подршка Бугарске евроатлантским аспирацијама Скопља и сарадња у готово свим областима на билатералном и мултиратералном плану.

ВМРО-ДПМНЕ успротивила се том договору уз низ примједби, међу којима је и формирање државне комисије која треба да уреди садржај у уџбеницима из историје.

За опозицију је неприхватљиво и непризнавање македонске мањине у Бугарској.

У СДСМ кажу да нова реформска Влада води политику пријатељства и сарадње и рјешава сва отворена питања са којима се Македонија суочава на спољном, али и унутрашњем плану.

У Влади кажу да је договор о добросусједској сарадњи између Македоније и Бугарске у интересу свих грађана двије државе.

Договор ће бити достављен на ратификацију у Собрање након завршетка локалних избора. Други круг локалних избора биће одржан 29. октобра.

Бугарски министар спољних послова Екатерина Михајлова изјавила је данас да је Бугарска спремна да помогне Македонији на експертском новоу у спровођењу реформи.

Извор: СРНА

Михајлова је гостујући на радију "Дарик" рекла да је препрека за улазак Македоније у ЕУ "политика која је против сусједа, против Бугарске, против Грчке".

Према њеним ријечима, македонска Влада има јасан реформски план, те да је у току договарање састанка двије владе.