latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:49 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Помоћ пољопривреди из Фонда солидарности (ВИДЕО)

За подршку новом циклусу пољопривредне производње корисницима је из Фонда солидарности одобрено пет милиона марака.
Пољопривредници - Фото: РТРС
ПољопривреднициФото: РТРС

На тај начин реализује се закључак Владе о активностима краткорочних и дугорочних мјера на ублажавању негативних ефеката суше. Агенција за аграрна плаћања Српске исплатила је 2,5 милиона марака по основу подстицаја за ову годину.

Двадесетпетогодишњи Душан из Косјерова код Лакташа четврта је генерација у породици Мастало која се бави пољопривредом. Ускоро ће у сјетву. Подршка јесењим радовима од 28 марака по хектару, намјењена за набавку ђубрива, каже, много значи.

"Обрађујемо 30 хектара, имамо купус, цвеклу, кромпир, лук, од житарица. Имамо пшеницу, зоб, соју, кукуруз. Свака подршка пољопривредним произвођачима, добродошла је", рекао је Душан Мастало.

И то много, каже Душан, јер на 30 хектара потроше око 60 килограма ђубрива. Подршка пољопривредницима и јесте опредјељење Владе Српске. Све обавезе из прошле године су измирене, а редовно се измирују и текуће, каже премијерка Жељка Цвијановић.

"Сматрамо да је ово вријеме кад треба да се ослободе та средства, али пошто смо ми рекли да ће тих пет милиона ићи из Фонда солидарности, сад је та одлука постала извршна. И рекли смо да имамо још пет милиона додатних средстава која се односе на подршку изградњи система за наводњавање", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Из министарства пољопривреде напомињу да пољопривредници ажурирају текуће рачуне, како би били сигурни да је новац стигао. Од почетка мјесеца, почела је подјела додатних количина регресираног горива, 20 литара по хектару. Пољопривредницима се одобрава гориво по цијени 60 фенинга нижој од малопродајне. Право на то имају само регистровани у АПИФ-у. На списку Регистра тренутно је преко 24 хиљаде корисника.