latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:29 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Требиње: Маринци након три деценије поново у свечаном строју (ВИДЕО)

Када се стари другови окупе након дуго времена , носталгије и емоција не мањка. Показали су то бивши припадници 472. бригаде морнаричко-десантне пјешадије ЈНА , који су се данас први пут након двије и по деценије састали у Требињу.
Окупљање моранарске пјешадије бивше ЈНА у Требињу, - Фото: РТРС
Окупљање моранарске пјешадије бивше ЈНА у Требињу,Фото: РТРС

Умјесто маслинастих униформи пригодне мајице и качкети, умјесто војних павиљона у некадашњој касарни , данас факултети и студентски домови, али кажу- другарство и успомене се нису промијенили. 

"Деветог марта 1991. године сам отишао одавде. Данас сам се први пут вратио и пољубио капију", изјавио је Дејан Ђорђевић из Београда. 

"Бити војник било је тешко, али и лијепо, јер је овај колектив у Требињу био везан и чврст", рекао је Стевчо Петковски.

Бивши маринци причају да су имали тешку обуку, али да је било времена и за дружење, а пријатељства из војске никад се не заборављају. Расути су сада свуда по свијету , али се радо сјећају Требиња и служења војске која је обиљежила њихову младост. Данас су поново у истом строју били и Срби и Мађари и Словенци и Роми и Бошњаци и Македонци. 

"Част је и обавеза била да се служи војска. Ово је лијепо дружење", истакао је Стојан Кадровић из Деспотовца.

Представник градске управе, био у двострукој улози, и као домаћин и као бивши старјешина. 

"Када вас након 25 година војник препозна и поздрави, значи да сте урадили добар посао", додао је начелник одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић.

Продефиловали су бивши маринци градским улицама, али и даровали крв у требињској болници. Баш као прије тридесетак година. На крају фотографије за сјећање и -договор за нови састанак већ наредне године.