latinica  ћирилица
21/10/2017 |  14:25 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Љекари у ФБиХ најавили генерални штрајк од 6. новембра

Савез Струковних синдиката доктора медицине и стоматологије Федерације БиХ ступиће у генерални штрајк од 6. новембра.

На данашњој конференцији за новинаре најављено је да процедура за организовање генералног штрајка креће од понедјељка, 23. октобра, када ће припремити све документе и послати их федералном Министарству здравства, као и најаву штрајка у писаној форми.

Такође, потребно је 10 радних дана да се проведу састанци мировног вијећа и све остало што је предвиђено законом.

"Имамо јасно дефинисане наше захтјеве. Тражимо само потписивање гранског колективног уговора до чега није дошло. Здравствени систем у ФБиХ неповратно се нарушава тако што доктори медицине, најбољи међу нама, специјалисти, неповратно одлазе", рекао је Рифат Ријад Заид, замјеник предсједника Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ.

Он је додао да грађани морају знати да је резултат тога неповратан процес који значи да се стање у здравству не може поправити ни за 20 година колико је потребно да се обучи један специјалиста и преузме свој кабинет.

"Нисмо оптимисти да ће у ових 10 дана бити постигнут неки договор. Можда неки кантони потпишу колективни уговор, али у штрајк се иде. Најближи потписивању су Кантон Сарајево и Зеничко-добојски кантон, али ништа се још није промијенило", рекао је Заид.

Љекари траже сатницу од 2,35 КМ, смањење броја радних сати седмично на 37,5 радних часова и пораст коефицијента за докторе медицине и стоматологије, специјалисте и суспецијалисте за 1,2.

Како је рекао предсједник Синдиката доктора медицине и стоматолога Зеничко-добојског кантона Харис Хусремовић, љекари опште праксе у том кантону имају коефицијент 3,3, специјалисти 4,2, суспецијалисти 4,4.

Предсједник сарајевског синдиката Изет Хочко рекоа је да су водили преговоре и да су наишли на позитивне реакције, те се надају да ће убрзо потписати колективни уговор јер су дали минималне захтјеве.

Нико од пацијената којима буде требала хитна здравствена услуга неће бити оштећен нити враћен, преносе федерални медији.

Извор: Срна