latinica  ћирилица
21/10/2017 |  13:34 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Европа добија свог Трампа? Милијардер фаворит на изборима

У Чешкој су настављени дводневни парламентарни избори на којима највише шанси за побједу има милијардер и предсједник покрета АНО (на чешком "да") Андреј Бабиш.
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

Бабиш је донедавни министар финансија и најбогатији Словак, а познат је као "чешки Трамп".

Према Форбсовој листи, вриједност Бабишовог богатства процијењена је на 4,1 милијарду долара.

Бабиш је у посљедњој дебати са ривалом, министром спољних послова Чешке и лидером социјалдемократа Лубомиром Заоралеком, причао о својим антиевропским, антимигрантским ставовима, као и против корупције.

Према посљедњим истраживањима јавног мњења, Бабиш имао подршку од 25 до 30 одсто гласача, што га ставља далеко испред социјалдемократа, који према анкетама имају око 12,5 одсто подршке, пренио је АФП.

Осим тога, Комунистичка партија има подршку око 10,5 одсто грађана, крајње десничкарска странка Слобода директна демократија предузетника Томија Окамуре, рођеног у Токију - 9,5 одсто подршке бирача, док Пиратска странка има 8,5 одсто подршке грађана.

Бабиш би тако могао да постане први чешки премијер званично оптужен и кривично гоњен због махинација са европским фондовима за луксузну фарму "Родино гнездо" и први званични агент комунистичке тајне полиције СтБ.

Бирачка мјеста су отворена у 08.00 сати јутрос по локалном времену и биће затворена у 14.00 часова, а резултати се очекују у вечерњим часовима.

Око 10,6 милиона грађана са бирачким правом бира 200 посланика у чешком парламенту.

Одзив бирача током јучерашњег дана била је преко 40 процената, саопштили су чешки званичници.

У Посланички дом парламента би, према анкетама расположења бирача, могло да уђе рекордних осам странака, док их је у досадашњем сазиву било седам.

Међутим, нејасно је са ким би АНО и Бабиш саставили владу, пошто су одлучно одбили да у будућу владајућу коалицију пусте националистичке екстремисте из странке Слобода директна демократија Томија Окамуре који очекује двоцифрени број гласова.

Чешки предсједник Земан раније је изјавио да би именовао Андреја Бабиша за премијера, али и ће оставити рок од мјесец дана да се види да ли би нова владајућа коалиција била у стању да добије повјерење парламента.

Извор: Б92