latinica  ћирилица
21/10/2017 |  08:18 | Аутор: РТРС

На Косову предизборна тишина

На Косову и Метохији у поноћ је почела предизборна тишина уочи сутрашњих локалних избора.

Према подацима Централне изборне комисије /ЦИК/, право гласа на локалним изборима има нешто више од 1.900 000 грађана, од чега нешто више од 105.000 Срба.

Од укупно 38 општина на Косову и Метохији, Срби имају кандидате за градоначелнике и одборнике у општинама са већинским српским становништвом - Зубином Потоку, Сјеверној Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу, Грачаници, Новом Брду, Штрпцу, Клокоту, Партешу и Ранилугу.

У општинама гдје чине мањину - Пећ, Исток, Клина, Србица, Ораховац, Призрен, Сува Река, Липљан, Обилић, Вучитрн, Косово Поље, Приштина, Подујево, Косовска Каменица, Гњилане, Косовска Витина, Урошевац и Качаник Срби имају кандидате за одборнике.

Уколико у овим општинама излазност Албанаца буде већа од 45 одсто, Срби ће остати без одборничких мјеста, осим у општини Вучитрн у којој, према подацима ЦИК-а, право гласа има око 3.000 Срба.

У десет општина са српском већином, има 21 кандидат за предсједника општина, међу којима су најбројнији из Српске листе, с обзиром на то да ова најмлађа српска политичка партија има кандидате за градоначелнике у свих десет општина.

О безбједности бирача на дан избора и безбједности бирачких мјеста и бирачког материјала стараће се Косовска полицијска служба /КПС/, која ће до затварања бирачких мјеста и предаје изборног материјала ЦИК-у примјењивати посебан оперативни план.

"Биће ангажовани сви расположиви ресурси Косовске полиције", каже за Срну Жељко Бојић, шеф оперативе КПС-а за сјевер Косова.

Он је рекао да су оперативним планом обухваћени сви припадници КПС-а, што значи да ће полицајцима бити прекинути годишњи одмори.

Бојић додаје да је то посебно односи на припаднике КПС-а на сјеверу Косова, гдје ће у наредна 72 часа, током предизборне тишине и на дан гласања бити ангажовано нешто више од 400 полицајаца, а у свакој полицијској станици биће присутан јавни тужилац.

"Нећемо дозволити понављање нереда и инцидената који су забележени на локалним изборима пре четири године", каже Бојић и упозорава да ће полиција предузети све законом дозвољене мјере да би се очувала безбједност и грађанима омогућило да слободно гласају.

Портпарол Мисије ОЕБС-а Сенад Шабовић рекао је новинарима да је све спремно за одржавање фер и демократских избора.

Он каже да ће на дан избора на сјеверу Косова бити ангажовано 220 службеника у оквиру такозване техничке подршке Мисија ОЕБС-а.

"Мисија ОЕБС-а ће и овог пута, као и у јуну током парламентарних избора, бити присутна у општинама Сјеверна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан. Бићемо присутни у свим бирачким центрима и на свим бирачким мјестима", рекао је Шабовић.

Изво: Срна