latinica  ћирилица
20/10/2017 |  21:28 | Аутор: РТРС

Лозо: Српска је вишевјековни свједок континуитета српског народа

Историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Предраг Лозо рекао је вечерас у Добоју да је Република Српска свједок вишевјековног континуитета српског народа на овим просторима.
Предраг Лозо - Фото: РТРС
Предраг ЛозоФото: РТРС

"Питање идентитета је и питање будућности - ко то ми јесмо, одакле долазимо и куда то идемо? Отварањем тих тема и изван академских кругова, на нивоу институција, невладиних организација и код грађана добија се већи ниво одговорности за Републику Српску, с обзиром на број жртава у њеном стварању као и значај за српски народ на овом простору", рекао је новинарима Лозо.

Он је истакао да је Српска православна црква одиграла кључну улогу у развоју српског националног бића, и поручио да Српска не смије дозволити да се појединих догађаја, поготово из одбрамбено-отаџбинског рата, сјећа само на одређене датуме, обиљежавањем годишњица и парастоса, и да се сјећање ту заврши.

Лозо је вечерас у добојском Центру за културу и образовање одржао предавање о теми "Војска Републике Српске и настанак Републике Српске", у оквиру три предавања о теми "Настанак и идентитет Републике Српске".

Професор Борис Радаковић говорио је о средњевјековном насљеђу Срба на овом простору, док је професор Драгослав Илић говорио на тему "Република Српска као српско `никад више`".

Предавања су одржана у оквиру кампање "Хероји Републике Српске" и пројекта "Култура сјећања - Свједок истине", а организатор је добојски одбор Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе".

Представник добојског "Насљеђа" Богдан Јовић рекао је да је пројекат финансирала Влада Србије и Центар за сарадњу са дијаспором.

У добојском Центру за културу и образовање у понедјељак и у уторак, 23. и 24. октобра, биће одржане пројекције документарних филмова о одбрамбено-отаџбинском рату.

Предвиђено је да у понедјељак од 19.00 часова буде приказан документарни филм "Мјесто злочина" аутора Милована Пандуревића, а од 20.30 часова "Битка за одбрану Херцеговине", аутора Небојше Колака.

У уторак од 19.00 часова биће приказан филм "Споменко на вјечној стражи", аутора Милета Савића.

Извор: СРНА