latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:16 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Из Источног Сарајева испоручују воду за Кантон Сарајево (ВИДЕО)

Источно Сарајево помаже Сарајеву - директори предузећа Водовод и канализација из ова два града потписали су споразум о испоруци воде Кантону Сарајево.
Водовод - Фото: РТРС
ВодоводФото: РТРС

Ријеч је о испоруци вишка воде која није потребна за снабдијевање грађана Источног Сарајева, а која ће бити усмјерна према сарајевским насељима Храсно и Доњи Которац.

Очајно, жалосно, тужно – тако становници Сарајева описују агонију с водоснабдијевањем. Не могу, чак, рећи ни да је кап прелила чашу, јер је она током ноћи редовно празна, а све чешће и дању.

Грађани Сарајева кажу да су редукције и дневне и ноћне, те да ситауција постаје неиздржива, нарочито ујутро када по пола сата треба чекати да вода потече из чесме. Истичу да надлежни не могу наћи оправдање за такво стање, јер Сарајево има воде, па је једина, како кажу, истина да су неспособни они који су задужени за водоснабдијевање.

Погубна чињеница да у 21. вијеку немају уредно водоснабдијевање извела је грађане и на протесте, а дошло је и до смјене руководства сарајевског водовода које је прије пар мјесеци, упркос огромном проблему игнорисало могућност да им се из Источног Сарајева испоручује вишак воде. Слика је данас другачија – потписан је споразум којим ће се вишак воде, тј. вода која није потребна за снабдијевање грађана Источног Сарајева испоручивати ка сарајевским насељима Храсно и Доњи Которац.

- Количина која је сада у оптицају је од 15 до 25 литара у секунду, како у дневним, тако и у ноћним сатима. Она варира у зависности од потрошње и потреба грађана Источног Сарајева - каже Јован Катић, директор Водовода и канализације из Источног Сарајева.

С побољшањем хидролошке ситуације, вјероватно ће и количине испоручене воде бити веће, а договорена цијена је 50 фенинга по метру кубном, јер је ријеч о цијени за дистрибутера, а не крајњег потрошача.

- Плаћаће се по испостављеним фактурама. Значи, неће бити фиксни сумарни износ - колико воде буде испоручено, толико ће бити плаћено - рекла је Азра Мусур, в.д. директора Водовода и канализације из Сарајева.

Количине воде из Источног Сарајева важне су за ублажавање сарајевског проблема, али не и довољне за његово рјешење. А он ће, изгледа, још потрајати - у Водоводу Сарајева се надају да би до Нове године могли укинути дневне редукције, а до прве половине сљедеће године само смањити ноћна искључења.