latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:10 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

У Српској има 125 хранитељских породица (ВИДЕО)

У Републици Српској има 125 хранитељских породица у којима је смјештено 230 дјеце без родитељског старања.
Развој хранитељства у Српској - Фото: РТРС
Развој хранитељства у СрпскојФото: РТРС

У Бањалуци је одржана Конференције о развоју хранитељства, како би се указало на значај унапређења области заштите дјеце без родитељског старања. За наредни период планирана је едукација за специјализовано хранитељство дјеце са сметњама у развоју.

Биљана Сворцан из Бијељине, врата свога дома прије 11 година отворила је дјевојчицама узраста од седам мјесеци до 16 година. Тренутно се брине о дјевојчици која је у њену породицу стигла са седам мјесеци и која је боловала од астме и бронхитиса. Борба за њен живот трајала је три године, данас има четири године, здрава је и иде у вртић.

У Српској је тренутно 444 дјеце без родитељског старања. Хранитељство је најразвијеније у Бањалуци гдје има 50 хранитељских породица. Министарство здравља и социјалне заштите у сарадњи са УНИЦЕФ-ом реализује пројекат, чији је приоритет спречавање одвајања дјеце од њихових биолошких родитеља.

У Србији је тренутно пет хиљада дјеце смјештено у хранитељске породице, а 676-оро њих се налази у домовима. Из УНИЦЕФ-а поручују да је, уз обезбјеђивање квалитета услуга у домовима за дјецу без родитељског старања, неопходно смањити и њихов број.

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а у процесу развоја хранитељства у Српској, и бањалучки Дом Рада Врањешевић усвојио је план трансформације. Намјера им је да се у наредних пет година са садашњих 90, број корисника овог дома преполови. План подразумијева и низ нових услуга, од савјетовалишта, прихватилишта, до дневног центра.