latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:57 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Позив Звиздића на измјену Закона о акцизама некоректан, закон већ договорен (ВИДЕО)

Резолуција о војној неутралности Републике Српске представља политички став и досљедно прати Србију када је у питању приступање војним савезима, изјавила је у интервјуу за Радио Републике Српске у емисији "Отворено речено" предсједница Владе Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Нагласила је да је опозиција понашањем у парламенту само жељела побјећи од гласања када је овај документ у питању.

Резолуција о војној неутралности која је усвојена у Народној скупштини Републике Српске представља политички став, и претпоставка је непостојању војне границе са Србијом, истакла је премијерка Жељка Цвијановић. Сматра да нису сви били искрени када су говорили да по овом питању желе пратити Србију јер је овакав документ у Србији усвојен прије неколико година.

"Ја мислим да су звиждаљке у Парламенту управо и биле начин да се, између осталог, осујети доношење овог документа. Они управо не смију да изгласају тако нешто, зато што од њих то очекују и партнери у Сарајеву и међународна заједница", нагласила је премијерка Српске.

Коментаришући изјаву лидера НДП-а Драган Чавића, који је питао како ће се провести одлука о војној неутралности, јер се улаз у НАТО базу у Сарајеву налази на територији Републике Српске, премијерка Цвијановић одговорила је да се опозиција проблемтизовањем овог питања сакрива иза тога што су избјегли гласање о резолуцији.

"Ствар имплеметнације је нешто што ће ићи својим током. Овдје је суштина да је заузет политички став. Друга суштина је да СДС, ПДП и НДП нису смјели у томе да учествују", нагласила је премијерка Цвијановић.

Неизоставна тема биле су и акцизе. Да истиче вријеме за измјене овог закона упозоравају и европски званичници истичући да ће средства намијењена Босни и Херцеговини бити преусмјерена за друге пројекте. Предсједница Владе Српске истиче да је сва одговорност на предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу, јер нема подршку у Представничком дому бх парламента, подсјетивиши да из Републике Српске измјене закона подржава СНСД.

"Ако господин Звивздић сматра да нема подршку у бх. Парламенту, нека дефинише закон какав мисли да ће добити подршку. Овдје је проблем што нема потребних 16 руку из Федерације БиХ", изјавила је Цвијановићева.

Када је ријеч о новцу и финансијама премијерка Цвијановић подсјетила је да би ускоро требало да буду обезбијеђена средства за прву фазу реструктурирања "Жељезница Републике Српске" од приближно 100 милиона марака, док би за завршетак овог процеса требало издвојити 230 милиона марака.

"Нама је у интересу да ојачамо предузеће, и да га припремимо за нове пословне изазове. Данас сам имала прилику да разговарам са њемачком делегацијом. Постоје људи који су заинтересовани да уђу у одређене програме који би значили реформу жељезничког саобраћаја. Да би то могли урадити потребно је предузеће поставити на здравије ноге," изјавила је премијерка.

Говорећи о изградњи моста на Сави код Градишке, Цвијановићева је истакла да има помака када је овај пројекат у питању, те да су за њега већ издвојена финансијска средства, међутим нагласила је да су сада на потезу власти у Хрватској. Комплетан интервју предсједнице Владе Српске за Радио Републике Српске послушајте у емисији "Отворено речено" ,од 17 часова.