latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:10 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

СПЦ: Епископ Фотије са градоначелником и локалним свештенством

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је данас, током прве посјете Брчком од устоличења на трон ове епархије, да ће овој црквеној општини пренијети своје дугогодишње искуство борбе за очување културног идентитета Срба и сарадње са представницима других вјера.
Брчко: Фотије - Милић, посјета - Фото: СРНА
Брчко: Фотије - Милић, посјетаФото: СРНА

Владика Фотије је током састанка са градоначелником Брчко дистрикта Синишом Милићем напоменуо да има дводеценијско искуство борбе за суживот, будући да је 18 година био епископ далматински, гдје је радио на очувању културног идентитета Срба и сарадње са представницима других вјера.

Са градоначелником и свештенством Црквене општине Брчко владика Фотије разговарао је о проблемима Српске православне цркве /СПЦ/ на овим просторима, те о објектима чија је изградња почела или треба да се граде, а посебна тема био је школски центар који је у изградњи.

"Тај објекат требало би да се приведе сврси већ од јесени, а има већ неколико приједлога о томе чему ће он тачно служити, да ли ће то бити православна Гимназија или неки од факултета који су потребни овоме граду", рекао је епископ Фотије.

Разговарало се и о недавном увођењу вјеронауке у школе Брчко дистрикта, што је епископ Фотије оцијенио врло добро реализованим, те да би се тај принцип функционисања требао пренијети на територију Републике Српске, која има мање часова вјеронауке.

"Морамо да се трудимо да чувамо јединство народа на овим просторима. Мада то нама Србима није проблем, јер наша православна вјера није милитантна", истакао је епископ Фотије, додајући да Срби уважавају народе друге вјероисповијести.

Он је нагласио да православна вјера учи вјернике да воле човјека и у њему виде лик Божији.

Епископ Фотије је подсјетио и да позитивно искуство из времена заједничког живота из бивше Југославије учи да се може добро живјети заједно.

Градоначелник Брчког Синиша Милић захвалио је на овој посјети и истакао да је веома задовољан данашњим разговором који је био изузетно квалитетан.

"Драго ми је што су сви чули поруке које је данас његово преосвештенство епископ Фотије упутио, јер СПЦ уважава стварност на простору Брчко дистрикта и њен циљ је да ради у интересу српског народа али не доводећи у питање интересе свих других који са нама дијеле овај простор", истакао је Милић.

Милић је рекао да је увјерен да ће се добра сарадња Владе са Српском православном црквом, Исламском заједницом и Католичком црквом наставити у интересу свих грађана.

"Покојни патријарх Павле некада је говорио да се све треба сагледати из више углова. На нама је да будемо толерантни. Вјера нас томе учи и тада ћемо много лакше схватити другачија размишљања, не да бисмо их прихватили него да бисмо их разумјели и да бисмо у толерантној атмосфери рјешавали сва спорна питања", нагласио је Милић.

Епископ Фотије и градоначелник Милић најавили су чешће састанке и учешће СПЦ у рјешавању свих проблема у Брчком и очувању јединства српског народа на овим просторима.

Извор: Срна