latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:33 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

На сајму књига у Београду публикације о агресији на Српску

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представиће на предстојећем Међународном београдском сајму књига публикацију "Намјерном силом на Републику Српску" и монографију "Правосудна неистина".
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Аутори публикације "Намјерном силом на Српску" су директор Центра Милорад Којић, Невенко Врањеш, Виктор Нуждић и Дарио Новковић, док је монографију "Правосудна неистина" написао Милан Благојевић.

"Публикација `Намјерном силом на Републику Српску` резултат је систематичног истраживања свега што се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године", рекао је Којић. Он је нагласио да се у истраживању, између осталог, дошло до закључака да су у нападима на Српску употријебљени најсавременији типови оруђа и оружја.

"То је нанијело вишемилионску материјалну штету, али су људске жртве највеће посљедице сурове НАТО кампање", истакао је Којић.

Он је подсјетио да је у изради пубикације коришћена документација Центра, те да је подршка добијена и од Радио-телевизија Републике Српске, која је уступила обиман видео-материјал о овим догађајима.

Подаци обрађени у публикацији добијени су и од Архива Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, а коришћени су и подаци Републичког завода за статистику и Института за јавно здравство Републике Српске.

Међународни београдски сајам књига биће одржан од 22. до 29. октобра.

Извор: СРНА