latinica  ћирилица
20/10/2017 |  10:35 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Оскрнављено православно гробље у селу код Какња (ФОТО)

На мјесном православном гробњу у селу Караула код Какња оскрнављено је више надгробних споменика, рекао је Срни јереј Драгиша Цвјетковић, парох добрињски.
Какањ - вандализам - Фото: СРНА
Какањ - вандализамФото: СРНА

- Управа парохије добрињске у Какњу обавијестила је о овом случају Полицијску станицу у Какњу, чији су службеници изашли на лице мјеста и сачинили записник - рекао је јереј Цвјетковић.

Утврђено је да су непознати вандали оштетили пет надгробних споменика, од којих је пет преврнуто.

- Причињена материјална штета на надгробним споменицима износи око 5.500 КМ. Међу оскрнављеним споменицима два су тек недавно постављена, док је један обновљен протеклих година - прецизирао је Цвјетковић.

Оскрнављено православно гробље у селу код Какња (Фото: СРНА)

У Полицијској управи Какањ данас нису могли да дају више информација о скрнављењу православног гробља у селу Караула.

Гвардијан Самостана Краљева Сутјеска фра Жељко Бркић и главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Какњу Сулејман Челиковић осудили су овај вандалски чин, а обавијештено је и Међурелигијско вијеће БиХ.

Начелник општине Какањ Нермин Мандра најоштрије је осудио скрнављење православног гробља у Какњу и рекао да ће општина санирати причињену штету и да ће то урадити у договору са свештеником Цвјетковићем.

- То су урадили вандали који не припадају људској раси, јер онај ко руши надгробни споменик није човјек - рекао је Мандра.

Оскрнављено православно гробље у селу код Какња (Фото: СРНА)

На гробљу Караула налази се порушена капела и велики број надгробних споменика који су оштећени у ратном и послијератном периоду.

Од предратних више стотина парохијана који су користили мјесно гробље у селу Караула данас их је свега неколико.

Извор: СРНА