latinica  ћирилица
20/10/2017 |  08:25 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Шамчанима се представила етно-група "Ива"

У оквиру "Шамачке културне јесени" наступила је Етно-група "Ива" из Добоја.
Етно група "Ива" - Фото: СРНА
Етно група "Ива"Фото: СРНА

Умјетнички руководилац Етно-групе "Ива" Саша Павловић рекао је синоћ да су након осам година поново наступили у Шамцу, те да се репертоар доста промијенио.

"Извели смо етно-фјужн рок којим смо отворили џез фестивале `Нишвил`, `Зеленковац`. Аранжмани су интересантни за омладину, да виде како традиција звучи у савременим музичким аранжманима, са изузетно захтјевним хармонијама", истакао је Павловић, који је и професор са Академије умјетности универзита у Бањалуци.

Он је навео да Етно-група "Ива" има 11 чланова, да је више од пола музичара завршило музичке академије или су врхунски аматерски свирачи, да углавном свирају џез и композиције које су остале у домену црквених и паралитургијских пјесама, те да путују по земљи и иностранству као музички караван који подржава Министарство просвјете и културе Републике Српске и многи други спонзори.

Павловић је за 2. новембар најавио концерт "Иве" у Брчком, те додао да ће идуће године, када обиљежавају 15 година рада, изаћи други албум који се већ дуже снима у Србији.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Шамац Душан Јовановић изразио је задовољство због наступа Етно-групе "Ива" која је на менифестацији "Шамачка културна јесен" наступила прије осам година, као и због тога што чланови те групе обнављају стари етнос и модернизују га за младе.

Јовановић је подсјетио да ће "Шамачка културна јесен " бити затворена крајем мјесеца када ће бити промовисан часопис "Зора" и књига "Поље читања", аутора Симеуна Симића.

Традиционална, 19. "Шамачка културна јесен", отворена је 12. октобра

Извор: СРНА