latinica  ћирилица
19/10/2017 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Епидемија малих богиња пријети да захвати и Црну Гору

Институт за јавно здравље у Подгорици упозорио је да епидемија малих богиња пријети да захвати и Црну Гору и да биљеже никада нижи обухват дјеце вакцином која штити од ове болести, те посебно апелују на родитеље да обавезно вакцинишу дјецу на вријеме.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

"Епидемија малих богиња са Косова већ се проширила на Македонију, гдје је у скопској општини Гази Баба регистровано 14 обољелих /13 хоспитализовано/, при чему је извор инфекције особа из косовске општине Липљан. Узрок епидемије на Косову, са према посљедњим подацима 164 обољеле особе, искључиво је пад броја вакцинисане дјеце", упозоравају из Института.

Из Института наводе да постоји опасност од међународног ширења морбила, а након што је епидемија морбила или малих богиња однијела један дјечији живот на Косову Институт је издао упуства о спровођењу ревизије вакциналних картона све дјеце.

"Ненаучне чињенице и злонамјерне тврдње противника вакцинација само ће довести до даљег непотребног пада обухватима и појави епидемија заборављених заразних болести. Све мјере здравствених власти остаће без ефекта ако нема сарадње са родитељима", поручују из Института.

Из Института напомињу да се нипошто не смију доводити у везу мале богиње /морбиле/ са варичелама - воденим богињама, воденим козицама или овчијим богињама.

"Иако ове двије заразне болести имају сличне епидемиолошке карактеристике - начин преношења, ширења и донекле сличне манифестације, њихове посљедице су у много чему различите. Док варичеле /против које се код нас дјеца не вакцинишу и која је код нас честа/ код највећег броја обољелих не изазива компликације, нити посљедице, морбиле и те како могу имати тешке компликације, најчешће у виду упала плућа и мозга са најтежим посљедицама, смртним исходом", наводе из Института.

Црна Гора је једина држава у региону која је због високих стопа имунизација и високог нивоа колективног имунитета из ранијих година била поштеђена епидемијског јављања заразних болести, као што су мале богиње или морбиле.

Мале богиње су прије увођења вакцина биле одговорне за више од 2,5 милиона смртних случајева дјеце широм свијета годишње. Данас, када се спроводи систематска вакцинација против њих широм свијета, процјењује се да од морбила годишње умире више од 134.000 дјеце која нису вакцинисана - што представља 367 смртних случајева свакога дана или 15 смртних случајева свакога сата.

Извор: СРНА