latinica  ћирилица
18/10/2017 |  22:45 | Аутор: РТРС

Розензафт: Хрватске власти да осуде поновни успон усташтва

Главни правник-савјетник Свјетског јеврејског конгреса Менахем Розензафт позвао је хрватске власти да осуде поновни успон усташтва у тој земљи и најавио да ће овај конгрес организовати међународну кампању која ће се позабавити ситуацијом у Хрватској и фашизацијом друштва.
Усташки симболи на бисти Иве лоле рибара у Загребу - Фото: РТС
Усташки симболи на бисти Иве лоле рибара у ЗагребуФото: РТС

Он истиче да је садашња Влада Хрватске далеко од тога да се може описати као реакционарна или неофашистичка и да је кључни проблем у томе што хрватске власти показују безвољност да увјерљиво осуде све који славе усташе и њихову реинкарнацију.

"Што се тиче најновијих догађаја, дубоко сам импресиониран храброшћу хрватске јеврејске заједнице која је одбила да учествује у претходне двије владине комеморације Холокауста због неуспјеха /Владе/ да заузме снажан став против историјског ревизионизма и поновне појаве усташа у Хрватској", рекао је Розензафт за "Индекс".

Он каже да би хрватску власт савјетовао да покрене образовне програме на свим нивоима, у вези са злочинима против човјечности које су починиле усташе у име хрватског народа, те их позвао да не тривијализују и минимизирају улогу усташа у Другом свјетском рату, него да осуде и одбаце поновни успон усташтва, независно од политичких калкулација.

Розензафт каже да је током истраживања Холокауста на њега највећи утисак оставило то да су усташе, које су биле међу најентузијастичнијим и најбруталнијим поклоницима геноцидне идеологије нациста, саме убијале Јевреје и Србе, независно од упутстава или заједно са снагама њемачке војске или СС-а.

Према његовим ријечима, Американци већином, не само амерички Јевреји, знају релативно мало о Хрватској и другим дијеловима бивше Југославије, а оно мало што знају већином је повезано са ратовима из деведесетих година прошлог вијека.

Он је нагласио да сврха међународне кампање коју организује Свјетски јеврејски конгрес није да се нападне Хрватска, већ да се помогне Хрватима да препознају мрачан период своје историје и да на одговарајући начин препознају и обиљежавају сјећање на жртве Јасеновца и других концентрационих логора усташа.

Свјетски јеврејски конгрес је организација основана 1936. године која данас представља јеврејске заједнице у више од сто земаља свијета, укључујући и Хрватску.

Извор: Срна