latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

ЕУ представила нове мјере за борбу против тероризма

Европска унија представила је нове мјере како би помогла борбу против смртоносних напада, а након што су екстремисти у већим градовима убили велики број људи тако што су се залијетали у њих у возилима.

 

Европска комисија, која предлаже и обезбјеђује усклађеност са законима ЕУ, саопштила је да је циљ нових мјера боља заштита окупљања, попут концерата и спортских дешавања, преноси АП.

За заштиту јавних простора и јачања свијести о потенцијалним опасностима на јавним дешавањима, ЕК је издвојила 118,5 милиона евра за ову и наредну годину.

Како се наводи, мјере укључују додатно финансирање и обуке, како би се побољшала сарадња полиције и приватног обезбјеђења у тржним центрима или концертима.

„Терористи не мирују. Они се мијењају и прилагођавају своје методе. Морамо да будемо спремни да прилагодимо наш одговор”, рекао је комесар за безбједност ЕУ Џулијан Кинг.

Како је објаснио, одговор значи изградњу отпорности, ограничавање терористима приступа средствима која користе за извршење напада, као и јачање међународне сарадње.

Према његовим ријечима, Брисел намјерава да преиспита правила за продају материјала за производњу бомби, како би терористима било теже да дођу до дијелова, као и да помогне истражитељима који се баве шифрованим телефонским или компјутерским подацима.

План Брисела је и да повећа сарадњу са полицијом Алжира, Египта, Јордана, Либана, Марока, Туниса и Турске, нарочито ради обезбјеђивања преноса личних података у борби против озбиљног криминала.

Извор: (Танјуг)