latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:25 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Нови мост у Градишци, један од стратешких пројеката (ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је данас у Сарајеву да је изградња новог моста између БиХ и Хрватске на ријеци Сави у Градишци један од стратешких пројеката тог типа у цијелој БиХ.
Нови мост у Градишци, један од стратешких пројеката - Фото: СРНА
Нови мост у Градишци, један од стратешких пројекатаФото: СРНА

Јуско је данас у Сарајеву разговарао са предсједавајућим Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташом Кошарцем и начелником општине Градишка Зораном Аџићем о изградњи обилазнице или путне повезнице између старог моста на Сави и новог граничног прелаза и царинског терминала.

Он је истакао да је постигнута потпуна сагласност да би нови мост без ове комуникације био непотпун пројекат, јер само ова обилазница и мост чине једну цјелину.

Наводећи да ће изградња ове повезнице почети када за то буду обезбијеђена средства од 11 милиона КМ, Јуско је навео да је оптимиста да ће то бити ријешено, јер није ријеч о великим средствима.

"Имамо већ правце дјеловања на спајању старог моста и новог граничног прелаза и царинског терминала у Градишци. У децембру ћемо имати састанак на нивоу Европске комисије. Ми смо већ добили грант средства за изградњу новог моста, а аплицираћемо и за изградњу повезнице између старог моста, граничног прелаза и царинског терминала", најавио је Јуско.

Према његовим ријечима, у току је припрема тендера за изградњу новог моста и очекује да би он могао да буде расписан почетком наредне године.



"Велики успјех је био да уопште дођемо у ову фазу. Прије 12 мјесеци овај пројекат је био на путу да већ буде отписан, али ми нисмо одустали. Прије 15 мјесеци дошли смо у ситуацију да изгубимо 6,8 милиона евра који су били намијењени према Градишци. Брзом интервенцијом Министарства комуникација и транспорта БиХ и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске та средства су сачувана и стављена у стање мировања", рекао је Јуско.

Он је навео да је на данашњем састанку било ријечи и о транспортној инфраструктури према Црној Гори која би ишла преко Шћепан Поља.

"Ситуација на том правцу је изузетно лоша, јер постојећи пут улази у категорију изузетно опасних. Имамо зелено свјетло од представника Црне Горе да су спремни да финансирају изградњу тог пута у потпуности. Сад треба да се добије и зелено свјетло од БиХ. Постоји могућност и да добијемо дио грант средстава за изградњу тог пута", каже Јуско.

На наводе да је предсједник Србије Александар Вучић након разговора са турским предсједником Реџепом Таипом Ердоганом изјавио да је одређена дионица пута Београд-Сарајево и да је Србија прихватила став БиХ, Јуско је рекао да нема никакву званичну информацију о томе.

"На посљедњој сједници коју сам имао са колегама ентитеским министрима договорено је да на наредни састанак позовемо ентитетске премијере и предсједавајућег Савјета министара БиХ. Одлучили смо да урадимо једну предрадњу. Већ смо делегирали људе из струке из сва три министарства који ће да припреме тај састанак и донесу одређене закључке и тада ћу организовати састанак на који ћу да позовем именоване ауторитете", напоменуо је Јуско.

Аџић је захвалио Јуску који се заложио да се радови на завршетку граничног прелаза и царинско терминала у Градишци убрзају, те у намјери да помогне у изградњи обилазнице која ће спојити садашњи мост на Сави са будућим новим граничним прелазом и царинским терминалом.

"На добром смо трагу да заједнички израдимо финансијску конструкцију за рјешавање тог проблема. Општина је спремна да се укључи и материјално и финансијски. Рјешавање имовинскоправних односа биће наш приоритет", рекао је Аџић.

Кошарац је дао подршку изградњи новог моста и обилазнице између њега и старог моста, истакавши да је улога свих који долазе из Републике Српске да афирмишу и траже рјешења за спровођење одређених пројеката који су на територији Републике Српске, а који дају позитивне резултате за грађане БиХ.

Извор: РТРС, Срна